Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Άγιος Αθανάσιος: Η.. Αράχωβα της Μακεδονίας - Ένας υπέροχος πέτρινος οικισμός σε υψόμετρο 1.200 μέτρων

Πέτρινος οικισμός σε υψόμετρο 1.200 μέτρων!

Το πιο κοσμικό ορεινό χωριό της Μακεδονίας βρίσκεται στο νομό Πέλλας, μόλις 123χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 603 χλμ. από την Αθήνα.


Το πανέμορφο χωριό στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν. Πέτρινος οικισμός σε υψόμετρο 1.200 μέτρων!


Πρόκειται φυσικά για τον Άγιο Αθανάσιο που τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη και έχει εξελιχθεί ως το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας.


Σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν, κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από κτηνοτρόφους και χτίστες από την Ήπειρο και βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ο οποίος είχε παραχωρήσει κάποια προνόμια στους κατοίκους για την αυτοδιαχείριση των κτημάτων τους.



Η περιοχή κατοικήθηκε και στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια, κάτι που δικαιολογείται λόγω της εγγύτητας του οικισμού με την Εγνατία Οδό.


Μεταπολεμικά, ο πληθυσμός του χωριού μειώθηκε λόγω μετανάστευσης προς χώρες του εξωτερικού.


Κατά τη δεκαετία του 1980, δημιουργήθηκε πεδινότερα και το χωριό Νέος Άγιος Αθανάσιος, καθώς το παλιό χωριό κρίθηκε ανασφαλές από γεωλογικής άποψης μετά από σεισμούς.


Ο παλιός οικισμός εγκαταλείφθηκε πλήρως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε δημιουργήθηκαν ξενώνες και αναπτύχθηκε τουριστική δραστηριότητα λόγω του χιονοδρομικού κέντρου του Καϊμακτσαλάν ενώ το 1992 χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός.


Από το 1995 και μετά, οπότε οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, έχει μετατραπεί σε χειμερινό τουριστικό θέρετρο και πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών εξορμήσεων.


Τα γραφικά πέτρινα σοκάκια του χωριού ταξιδεύουν τους επισκέπτες σε άλλες εποχές ενώ ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Παλιού Αγίου Αθανασίου είναι η εκκλησία της Aναλήψεως που κτίστηκε στα τέλη του 1700.


Η μαγευτική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, ακριβώς επάνω από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και ανάμεσα σε δασωμένες εκτάσεις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, καθιστούν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο ένα πρώτης τάξεως ορμητήριο για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, αναρρίχηση και φυσικά κωπηλασία στη Λίμνη Βεγορίτιδα.



Πηγή: dinfo.gr

2 σχόλια:

  1. Ναι με το ετσι θέλω την κανατε Αραχωβα.Πηγαν τα μηχανηματα και εσμπρωξαν όλο το χιόνι προς την διασταυρωση που κατεβαινεις Κερασια,και εχει γινει ενας τοιχος απο χιονι το οποιο κατα τν Ιούλιο του 22 να εχει λιώσει! Έτσι ωστε να μην ανοιξει ποτε ο δρόμος  και όλος ο κοσμος να περναει απο Εδεσσα με το ζόρυ.Θα δείτε του χρονου σε ποια στροφη θα παει το χιόνι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καθόλου επαγγελματίες όλα πανακριβα κακή εξυπηρέτηση στα δωμάτια σχεδόν σε όλα.. Κρυο χωρίς παντζουρια όλα τα καταλυματα,6 ώρα το πρωι ξυπνησαμε πληρωσαμε και 70 ευρώ την βράδια,πρωινο μας μετρούσαν τις μπουκιές ποσο θα φαμε .. Προτιμάμε το Λουτράκι .. Φυγαμε από Άγιο Αθανάσιο και πηγαμε Λουτράκι σε άλλο κατάλυμα να ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας..χωρίς θέρμανση μας ειχαν.. 60 ευρώ ταβέρνα δυο άτομα με 2 σαλάτες 2 μερίδες 2 αναψυκτικά.. Έλεος .. Και πιο φθηνό φαι στην όρμα και στο Λουτράκι και πιο ωραίο και πιο φθηνά και καλυτερα δωμάτια.. Απορώ πως περιμενουν κόσμο εκεί πανω???πια Αράχωβα θα μας τρελανετε.. Κλείσανε και τον δρόμο προς χιονοδρομικό από κερασια με το έτσι θέλω.. Απαράδεκτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365