Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Τι είναι η άδεια καραντίνας και ποιους εργαζόμενους αφορά

Πότε δεν δικαούμαστε αναρρωτική άδεια
Η άδεια καραντίνας καλύπτει όσους βρίσκονται σε καραντίνα γιατί ήρθαν σε επαφή με κρούσμα ή έχουν θετικό rapid test χωρίς όμως συμπτώματα ή γνωμάτευση ή ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.

Ένας εργαζόμενος που νοσεί σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε μπορεί να λάβει αναρρωτική άδεια με θετικό rapid test.

Συγκεκριμένα, αναρρωτική μπορεί να πάρει ένας πλήρως εμβολιασμένος εργαζόμενος με θετικό rapid test που έχει διενεργηθεί σε δημόσια δομή, διαγνωστικό κέντρο, μικροβιολογικό εργαστήριο ή φαρμακείο.

Παράλληλα άδεια μπορεί να λάβει κανονικά και ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος με θετικό PCR ή Rapid test που έχει διενεργηθεί σε δημόσια δομή, διαγνωστικό κέντρο, μικροβιολογικό εργαστήριο ή φαρμακείο.

Πότε δεν δικαούμαστε αναρρωτική άδεια

Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ασφαλισμένος οφείλει να παραμείνει στο σπίτι του θεωρούνται μέτρα προστασίας για τον ίδιο η για την αποφυγή διασποράς του ιού και επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο και την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, αν ο ασφαλισμένος τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα (μη νοσούντες) λαμβάνει ιατρική γνωμάτευση η οποία δεν αποτελεί άδεια ασθένειας αλλά μέτρο για την αποφυγή διασποράς του covid-19.

Ακόμα κι αν εκ παραδρομής αναφέρει αναρρωτική άδεια, δεν κατατίθεται στο Τμήμα Παροχών αλλά στον εργοδότη, προκειμένου να εφαρμοστεί το μέτρο που προβλέπει χορήγηση άδειας 7 ή 14 ημερών μετ' αποδοχών και αναπλήρωσης κατά 50% με 1 ώρα επιπλέον δουλειάς πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου, μετά τη λήξη της καραντίνας, χωρίς επιπλέον αμοιβή.

Επίσης αν λάβει ιατρική γνωμάτευση επειδή ανήκει σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού και πάλι αυτή δε θεωρείται άδεια ασθενείας. Η ιατρική γνωμάτευση κατατίθεται στον εργοδότη για να εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις για τις ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης υποχρεούται να θέσει σε τηλεργασία εργαζόμενο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Αν δεν είναι εφικτή η τηλεργασία ακολουθεί η λύση δουλειάς back-office. Εφόσον κι αυτό δεν είναι εφικτό, η τρίτη λύση είναι η αναστολή της σύμβασης.

Τι είναι η άδεια καραντίνας

Η άδεια καραντίνας αφορά 5νθήμερη καραντίνα στο σπίτι και τηλεργασία (εφόσον είναι εφικτή), αλλιώς αναπλήρωση του μισού εργάσιμου χρόνου που χάθηκε, με μία επιπλέον ώρα την ημέρα.

Για όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και είναι τριπλά εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν σε καραντίνα. Απομόνωση προβλέπεται μόνο για όσους έχουν κάνει μόνο τις 2 δόσεις του εμβολίου ή είναι ανεμβολίαστοι. Σε αυτή την περίπτωση η καραντίνα συνδυάζεται με την τηλεργασία ή αν δεν είναι εφικτή, με αναπλήρωση του χαμένου εργάσιμου χρόνου, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης, πέραν του ημερήσιου συμβατικού ωραρίου του, κατά μία ώρα ημερησίως (μέχρι τη συμπλήρωση του μισού των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής κατ’ οίκον).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365