Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Το παραδοσιακό καφενείο της Ίδας

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365
Το χωριό Ίδα έχει πληθυσμό 639 κατοίκων (απογραφή 2011). Βρίσκεται σε μεσοσταθμικό υψόμετρο 190 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στο χωριό υπάρχουν δύο εκκλησίες του Αγίου Νικολάου (η μία κτισμένη το 1800), καθώς και ένα σχολείο. Απέχει 12 χιλιόμετρα από την Αριδαία (έδρα του Δήμου Αλμωπίας).

Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις, το αρχικό χωριό βρίσκονταν κατά τη Βυζαντινή περίοδο, 1 χιλιόμετρο βορειότερα, με το όνομα Γραμμάδα και καταστράφηκε στις αρχές του 11ου αιώνα από τον Σαμουήλ της Βουλγαρίας. Το χωριό Ίδα ονομάστηκε έτσι από τον Καπετάν Ίδα, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ιωάννη (Ίωνα) Δραγούμη ο οποίος κατά το διάστημα που διετέλεσε πρόξενος - διπλωμάτης της Ελλάδος στην περιοχή Μοναστηρίου στα Σκόπια, πέρασε από το χωριό και συγκεκριμένα παρέμεινε κρυμμένος στο εκκλησάκι του Αγίου Μηνά για περίπου 4 μήνες. Το προηγούμενο όνομα του χωριού ήταν Στράιστα. Το χωριό Ίδα συνδέεται με την ίδρυση και κατοίκηση του ορεινότερου χωριού Θεοδωράκι στα μέσα του 17ου αιώνα. Τέλος, από την Ίδα υπήρξαν ένδοξοι Μακεδονομάχοι, όπως ο Τρύφων Δημητρίου, ο Χρήστος Δημητρίου, ο Τρύφων Ιωάννου, ο Μποζίνος Μπλαδένης, ο Μιλτιάδης Μπλαδένης, ο Δημήτριος Μπλαδένης, ο ιερέας Δημήτριος Παπαχρήστος, ο Εμμανουήλ Νικολάου, ο Ανδρέας Ίτσου, ο Απόστολος Μπέντσης, ο Μποζίνης Ι. (πηγή: https://el.wikipedia.org › wiki/Ίδα)

Κάποτε πριν πολλά χρόνια όταν ρωτήθηκε ο καφετζής του χωριού πόσα τραπέζια χωρούσε το μοναδικό τότε παραδοσιακό καφενείο αυτός απάντησε με έναν ιδιαίτερο τρόπο λέγοντας τα εξής: <<Αν οι πελάτες καθίσουν ανά 3 σε κάθε τραπέζι μένουν όρθιοι 3, αν όμως καθίσουν ανά 2 τότε μένουν όρθιοι 11 πελάτες>>. Πόσα τραπέζια χωρούσε το φιλόξενο παραδοσιακό καφενείο; 

ACHRIDA365


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.

* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.






13 σχόλια:

  1. ΟΧΤΩ ΤΡΑΠΕΖΑΡΕΣ ΔΙΚΕ ΜΟΥΥΥΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν αναρωτιέστε όμως γιατί λέει μέσα και για όρθιους πελάτες... γιατί στους καθήμενους θα ερχόταν να πάρει παραγγελία σίγουρα ο μαγαζάτορας ενώ στους όρθιους δεν... 😂 😂 😂

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ερώτημα είναι σήμερα γιατί έχουν μείνει τόσο πίσω? ξέρει κανείς τη λύση σ αυτό το γρίφο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μακάρι να μπορούσες να φτάσεις έστω και λιγο τους κατοίκους της ιδας.κοιτα την καμπούρα σου και μην ασχολείσαι.

      Διαγραφή
  4. Οι κάτοικοι της Ιδας είναι άξιοι έχει ένα τέλειο καφενείο εκεί στη πλατεία δίπλα στην εκκλησία να το επισκεφτείτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μάλλον το καφενείο ήταν του ΤΖΕΜΟΥ κ της ΤΖΕΜΙΦΤΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας καλή χρονιά με υγεία. Θα πρότεινα να λύσετε το γρίφο αν μπορείτε και να μην βγάζετε απωθημένα και κόμπλεξ σε μια τόσο ωραία ανάρτηση που σκοπό έχει να προάγει αληθινές αξίες. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έστω x ο αριθμός των τραπεζιών και p ο αριθμός των πελατών που είναι παρόντες. Από τα δεδομένα του προβλήματος έχουμε:

    3x + 3 = p
    2x + 11 = p

    Συνάγεται άμεσα ότι 3x + 3 = 2x + 11, επομένως x = 8. Ας σημειωθεί, ότι αυτό είναι δυνατό μόνο όταν ο αριθμός των παρόντων πελατών είναι p = 27.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο ωραία απάντηση άραγε χωρίς x και p λύνεται?

      Διαγραφή
    2. Η μέθοδος που χρησιμοποιώ αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους αναγνώστες, και ειδικά τους μαθητές αν διαβάζουν όσα γράφονται εδώ, να αναπτύξουν συστηματικό πνεύμα για την επίλυση παρόμοιων προβλημάτων.

      Το συγκεκριμένο πρόβλημα όμως λύνεται και με απλό συλλογισμό χωρίς σύστημα εξισώσεων. Μας λέει ότι «αν οι πελάτες καθίσουν ανά 3 σε κάθε τραπέζι μένουν όρθιοι 3, αν όμως καθίσουν ανά 2 τότε μένουν όρθιοι 11». Μπορούμε να φανταστούμε ότι κάθονται ήδη 3 σε κάθε τραπέζι και ότι ξαφνικά σηκώνεται ένας από κάθε τραπέζι επίσης (ώστε να μείνουν μόνο 2 ανά τραπέζι). Αυτοί που θα σηκωθούν θα προστεθούν στους ήδη 3 όρθιους με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά 11 όρθιους. Άρα σηκώθηκαν 8. Αφού ήταν ένας από κάθε τραπέζι, συμπεραίνουμε ότι υπάρχουν 8 τραπέζια.

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365