Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

1,62 ευρώ το λίτρο πετρέλαιο πληρώνουν αγρότες στην Ελλάδα, 85 λεπτά στην Κύπρο

Άλμα σημειώνουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου

Άλμα σημειώνουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάφλεξη στην Ουκρανία.


Άλμα σημειώνουν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την ανάφλεξη στην Ουκρανία. 


Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, την Τρίτη (3/2/2022) στην Ελλάδα η μέση τιμή του diesel κίνησης ήταν στα 1,62 ευρώ το λίτρο, ενώ της αμόλυβδης (95 οκτανίων) στα 1,88 ευρώ.


Η άνοδο της τιμής στα καύσιμα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων της χώρας μας. Στην Κύπρο όμως έχουν αγροτικό πετρέλαιο που το αγοράζουν οι αγρότες περίπου στη μισή τιμή και το χρησιμοποιούν αποκλειστικά στα μηχανήματά τους. Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Κύπρο και το κανονικό πετρέλαιο κίνησης έχει τιμή μικρότερη σε σχέση με την τιμή που έχει η χώρα μας.


Ο κ. Ανδρέας Κάρυος, πατατοπαραγωγός και πρόεδρος της Παγκύπριας Ομάδας Πατατοπαραγωγών, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «το αγροτικό πετρέλαιο είναι μια επιτυχία που κέρδισαν οι αγρότες της Κύπρου μετά από αγώνες που έκαναν την περίοδο 2001 και 2002. Στο νησί έχουμε πολύ λίγες βροχοπτώσεις και τα νερά των γεωτρήσεων είναι περιορισμένα. Αυτό σημαίναι ότι έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι πατάτες της Κύπρου συγκομίζονται από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και στη συνέχεια αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους. Στην αγορά μπορείς να τις βρεις όλο τον χρόνο. Οι παραγωγοί λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου είχαν μεγάλο κόστος και κατάφεραν να πείσουν την τότε κυβέρνηση να τους δώσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν αγροτικό πετρέλαιο. Έχουμε ειδικά βιβλιάρια που αναγράφουμε τις αγορές του αγροτικού πετρελαίου και γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Η τιμή του αγροτικού πετρελαίου αυτή την εποχή έχει αυξηθεί και κυμαίνεται στα 85 λεπτά το λίτρο. Πάντως είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου κίνησης που είναι στα 1,35 ευρώ το λίτρο».


Ο κ. Σωτήρης Καδής, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων Κύπρου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όσοι έχουν στην κατοχή τους αγροτικά μηχανήματα (τρακτέρ, γεννήτριες κ.α.) που χρησιμοποιούν αγροτικό πετρέλαιο κάνουν μια αίτηση στο κράτος. Ακολουθεί έλεγχος από τις αρχές ότι πράγματι έχουμε το συγκεκριμένο μηχάνημα και στη συνέχεια μας δίνουν ένα βιβλιάριο. Κάθε φορά που πάμε να αγοράσουμε πετρέλαιο, που είναι «χρωματισμένο», ο πρατηριούχος σημειώνει την αγορά πάνω στο βιβλιάριο. Έτσι έχουμε φτηνό αγροτικό πετρέλαιο που βοηθά να κρατά σε χαμηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής».


Ο κ. Λοΐζος Περικλέους, πρόεδρος Ανθοπωλών Λεμεσού, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το μέτρο για φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στην Κύπρο εφαρμόζεται περίπου 20 χρόνια. Είναι πιο φτηνό από το diesel κίνησης και για να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι αγρότης. Για να ξεχωρίζει έχει χρωματιστεί και έτσι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Καταθέτουμε έγγραφα στο κράτος ότι έχουμε στην κατοχή μας αγροτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μας δίνουν μια φόρμα που συμπληρώνουμε τις ποσότητες που αγοράζουμε από το πρατήριο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει έλεγχος από το κράτος. Εκτός από φτηνό αγροτικό πετρέλαιο στην Κύπρο έχουμε και φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης που το χρησιμοποιούν όμως μόνο στις ορεινές περιοχές».


Όπως αναφέρει το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου, δικαιούχοι για αγορά «χρωματισμένου» πετρελαίου είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους οχήματα ή μηχανήματα που χρησιμοποιούν για γεωργικούς σκοπούς και είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή συμμετέχουν στο σχέδιο εκταρικών επιδοτήσεων ή στο σχέδιο των κεφαλικών επιδοτήσεων, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών. Επίσης δίνεται στους Μελισσοκόμους πετρέλαιο, οι οποίοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας και να διατηρούν αριθμό ίσο ή μεγαλύτερο από 50 μελίσσια.


Από την πλευρά το όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Κελμάγερ, πρόεδρος της Κεντρικής Ανθαγοράς Αθηνών, «πριν δύο χρόνια σε συνάντηση που πραγματοποιήσαμε στο ΥπΑΑΤ είχαμε καταθέσει, στον τότε υπουργό κ. Βορίδη, το αίτημά μας για να υπάρξει και στην Ελλάδα (όπως και στην Κύπρο) αγροτικό πετρέλαιο. Το αγροτικό πετρέλαιο που ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ θα βοηθήσει την ελληνική παραγωγή να γίνει πιο ανταγωνιστική στις αγορές της Ευρώπης. Καμιά απάντηση δεν πήραμε. Εμείς στην ανθοπαραγωγή χρησιμοποιούμε καυστήρες που καίνε πετρέλαιο και ανεβάζουν σε μεγάλο βαθμό το κόστος. Όσοι έχουν αερόθερμα πετρελαίου που έχουν μεγάλη κατανάλωση έχουν πολύ αυξημένο κόστος και μεγαλύτερο πρόβλημα».


Πηγή: agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365