Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Μια δεξαμενή και δυο βρύσες στη πλατεία του Νερόμυλου

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Κάποτε πριν πολλά χρόνια, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρχε στην πλατεία του Νερόμυλου μια δεξαμενή με δυο βρύσες. Η μια βρύση άδειαζε την δεξαμενή όταν ήταν γεμάτη σε 4 ώρες, ενώ η άλλη βρύση γέμιζε την ίδια δεξαμενή όταν ήταν  άδεια σε 3 ώρες. Σε πόσες ώρες γέμιζε η δεξαμενή, αν ήταν  άδεια και ανοίγαμε συγχρόνως και τις δυο βρύσες;


 Οι Νερόμυλοι (μέχρι το 1926 Νοβοσέλτσι) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας, της περιφερειακής ενότητας (πρώην νομού) Πέλλας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Νερόμυλοι έχουν 78 κατοίκους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 230 μέτρων.

Στη θέση «Γκορίτσα», βόρεια του χωριού, έχουν εντοπιστεί αρχαία λείψανα υστεροκλασικών έως υστερορωμαϊκών χρόνων. Το χωριό στις αρχές του 20ού αιώνα είχε μουσουλμανικό πληθυσμό. Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 452 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 377 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν 54 προσφυγικές οικογένειες. Στην απογραφή του 1928 είχε 273 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 335. Οι Νερόμυλοι ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας και με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Εξαπλατάνου το 1997. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης, προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας. 

(πηγή: https://el.wikipedia.org›wiki/Νερόμυλοι_/)

ACHRIDA365


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Κάποτε σε ένα ταβερνείο στο Πρόδρομο) Βασίλης- οδοντίατρος, Δημήτρης-ορθοπεδικός, Αργυρώ-παιδίατρος, Γεωργία-χειρουργός. 

3 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365