Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Μελέτη: Η κατάχρηση παυσίπονων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του βουητού στα αυτιά

Μελέτη

Η λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη εμβοών (βουητών στα αυτιά) στα αυτιά.


Εκείνοι που παίρνουν αλόγιστα παυσίπονα βασικά κινδυνεύουν κατά 20% παραπάνω να αναπτύξουν προβλήματα σύμφωνα με νέα μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες news4health.gr.


Ερευνητές από την Ιατρική σχολή Brigham and Women’s Hospital παρατήρησαν ότι η λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος στις γυναίκες κάτω των 60 ετών αύξησε επίσης την επικινδυνότητα αυτή.


Η χρήση των αναλγητικών χωρίς ιατρική συνταγή είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας επικινδυνότητας. Στα αναλγητικά ανήκουν φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Τα παυσίπονα αυτά ωστόσο πέρα από την συνιστώμενη δόση μπορεί να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα στον οργανισμό.


Παρόλο που αυτά τα αναλγητικά είναι ευρέως διαθέσιμα χωρίς συνταγή, είναι φάρμακα που δυνητικά έχουν παρενέργειες, εξηγεί ο γιατρός Sharon Curhan. Καλό είναι όπως αναφέρει ο ίδιος όποιος αρχίσει να παίρνει αυτά τα φάρμακα συχνά να ρωτά έναν γιατρό και να συζητά τα οφέλη και τις επικινδυνότητες του και ποιες άλλες εναλλακτικές υπάρχουν σε περίπτωση που μπορεί να αποφύγει τα φάρμακα.


Μειώνοντας τα παυσίπονα μπορεί να γλιτώσετε από τις εμβοές

Οι εμβοές είναι μια στιγμή πάθηση, καθώς πάνω από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμετωπίζουν ένα τέτοιο πρόβλημα και είναι αρκετά δύσκολο να το θεραπεύσουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι περιγράφουν την εμβοή σαν ένα κουδούνισμα, ακούν έναν ήχο που στην ουσία δεν υπάρχει. Η εμβοή μπορεί να είναι παροδική ωστόσο γύρω στα 20 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν μια χρόνια κατάσταση.


Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τους παράγοντες επικινδυνότητας που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια ακοής σε 69,455 γυναίκες στο πλαίσιο της μελέτης σχετικά με την ακοή. Οι γυναίκες ηλικίας 31 -48 ετών είχαν συμπτώματα που παρακολουθούσαν για 20 χρόνια.


Τα ευρήματα έδειξαν ότι η χρήση μέτριας δόσης ακετυλοσαλικυλικού οξέος για 6 με 7 μέρες οδήγησε σε ποσοστό 16% μεγαλύτερου ρίσκου ανάπτυξης εμβοής.Αυτή η συσχέτιση βρέθηκε σε γυναίκες μικρότερες των 60 ετών αλλά όχι σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η συχνή χρήση μικρής δόσης ασπιρίνης δεν φάνηκε πάντως να προκαλεί εμβοή.


Η κατάχρηση των παυσίπονων πίσω και από άλλα θέματα υγείας

Οι γυναίκες που έκαναν κατάχρηση παυσίπονων ή ακεταμινοφαίνης, είχαν ως αποτέλεσμα να αναπτύξουν εμβοή κατά 20%. Η χρήση των αναστολέων COX-2 για δύο ή παραπάνω φορές την εβδομάδα επίσης αύξησε την επικινδυνότητα των εμβοών κατά το ίδιο ποσοστό.


«Με βάση αυτά τα ευρήματα θα ήταν αρκετά ενημερωτικό να εξετάσουμε αν η αποφυγή των αναλγητικών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των εμβοών» είπε ο γιατρός Curhan. Τα αναλγητικά αυτά έχουν αρκετά οφέλη για βραχυπρόθεσμη χρήση.


Παρόλα αυτά, η συχνή χρήση αυτών των φαρμάκων και η χρήση τους για μεγάλη χρονική περίοδο, μπορεί να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης εμβοών και να δημιουργήσουν και άλλα προβλήματα υγείας. Για αυτό είναι σημαντικό να κάνουμε σωστή χρήση των φαρμάκων αυτών και να περιορίσουμε τη χρήση τους, όσο είναι αυτό δυνατό και να συζητάμε οποιαδήποτε αλλαγή φαρμάκων, είτε πρόκειται για ιατρική συνταγή η όχι.


Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of General Internal Medicine.


1 σχόλιο:

  1. 1.τα παυσίπονα κάνουν ζημια και τα παίρνουμε σε πολύ ανάγκη και σε πολύ πόνο.Δεν τα χρησιμοποιούμε για πλάκα.
    2.κόψτε το καφέ και θα γίνεται άλλοι άνθρωποι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365