Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Στην πλατεία της Θηριόπετρας!

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365
Ο κ. Ουβραγιόγλου συνάντησε έναν παλιό του φίλο, τον κ.Τετραγωνίδη στην πλατεία της Θηριόπετρας και άρχισαν τα οικογενειακά τους.

<<οι γονείς μου είχαν μεγάλη οικογένεια>> είπε ο κ. Τετραγωνίδης.
<<πόσες αδερφές και πόσα αδέρφια έχεις;>> ρώτησε ο κ. Ουβραγιόγλου.  
<<έχω τόσους αδερφούς όσες και αδερφές >> είπε ο κ. Τετραγωνίδης.
<<με τα στοιχεία αυτά δε μπορώ να βρω πόσες αδερφές και πόσους αδερφούς έχεις>> διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ουβραγιόγλου. 
<< έχεις δίκιο, έπρεπε να σου είχα πει ότι κάθε αδερφή μου έχει διπλάσιους αδερφούς από αδερφές>> απάντησε ο κ. Τετραγωνίδης.
<<τώρα μάλιστα>> είπε ο  κ. Ουβραγιόγλου και βρήκε αμέσως πόσες αδερφές και αδερφούς έχει ο κ. Τετραγωνίδης. 

Μπορείτε να βρείτε πόσες αδερφές και πόσους αδερφούς έχει ο κ. Τετραγωνίδης.

Η Θηριόπετρα (πρώην Τρέστενικ) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας στον νομό Πέλλας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βόρεια της Αριδαίας σε υψόμετρο 285 μέτρων. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Το περιβάλλον κλίμα είναι ξηρό και ο οικισμός είναι κτισμένος στους πρόποδες του Πίνοβου, που ανήκει στην οροσειρά του Βόρρα. Η εντόπια παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως στα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα καρποφόρα δέντρα, και τα λαχανικά. Με την τοπική πιπεριά παρασκευάζεται με τοπική συνταγή η «πιπεροσάλτσα», είδος πάπρικας. Στον ορεινό όγκο του Πίνοβου εκτρέφονται βοοειδή. Το χωριό ονομαζόταν κατά το παρελθόν Τρέστενικ και κατοικείτο από μουσουλμάνους της περιοχής που το εγκατέλειψαν βάσει της συνθήκης της Λωζάνης που υποχρέωνε την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας με κριτήριο το θρήσκευμα. Στη θέση τους εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την Καππαδοκία, προερχόμενοι από οικισμούς της περιφέρειας Καισαρείας (όπως το Τσουχούρ και το Ρουμ Καβάκ).

Το τοπωνύμιο Θηριόπετρα φέρεται πως δόθηκε από τον μακεδονομάχο παπα-Νίκανδρο (Παπαϊωάννου) όταν επισκέφτηκε τον οικισμό χωριό και βγαίνοντας από το τζαμί που λειτουργούσε πλέον ως χριστιανικός ναός, αντίκρισε στη σημερινή πλατεία, μια πολύ μεγάλη πέτρα.

Σήμερα αριθμεί 330 περίπου μόνιμους κατοίκους. Βάσει της απογραφής του ετους 2001 καταγράφηκαν 401 κάτοικοι. Το χωριό διατηρεί διθέσιο δημοτικό σχολείο με 22 μαθητές και νηπιαγωγείο με 10 νήπια. Στο χωριό δραστηριοποιείται λαογραφικός σύλλογος με την επωνυμία «ο Μέγας Βασίλειος», με πλούσια λαογραφική και πολιτιστική δραστηριότητα.
(πηγή: https://el.wikipedia.org›wiki/Θηριόπετρα_/)

ACHRIDA365

*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Ένας ταξιδιώτης στη Φούστανη!):Τετάρτη. 

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365