Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Ποιοι πέτυχαν «σούπερ ανοσία» στον κορονοϊό

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υβριδική ανοσία ή super ανοσία

Είναι γνωστό ότι άτομα που ανέρρωσαν στο παρελθόν από κορωνοϊό παρουσιάζουν ενισχυμένη ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό σε σύγκριση με άτομα ίδιας ηλικίας που δεν είχαν νοσήσει πριν τον εμβολιασμό.


Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται υβριδική ανοσία ή super ανοσία. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science Immunology, διερεύνησε το αν ισχύει και το αντίστροφο χρονικά.


Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.


Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν συνολικά 104 υγειονομικοί από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ που εμβολιάστηκαν έναντι COVID-19. Χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: 1) 42 άτομα που εμβολιάστηκαν και δεν νόσησαν ποτέ από COVID-19, 2) 31 άτομα που παρουσίασαν COVID-19 και εμβολιάστηκαν αργότερα, 3) 31 άτομα που νόσησαν αφού είχαν πρώτα εμβολιαστεί. Από τους συμμετέχοντες, 96 έκαναν το εμβόλιο Pfizer, 6 το Moderna και 2 το εμβόλιο Johnson & Johnson. Οι ερευνητές συνέκριναν τις ανοσολογικές αποκρίσεις των συμμετεχόντων με ειδικές εργαστηριακές μετρήσεις εξουδετερωτικών αντισωμάτων.


Στα ύψη τα αντισώματα

Τα μέσα επίπεδα αντισωμάτων ανευρέθηκαν 3,6 φορές υψηλότερα στις υβριδικές ανοσολογικές ομάδες σε σύγκριση με την ομάδα που εμβολιάστηκε μόνο. Πρόκειται για πολύ σημαντική εργαστηριακή διαφορά με βέβαιες κλινικές προεκτάσεις σχετικά με την προστασία έναντι του κορωνοϊού. Δεν βρέθηκε όμως διαφορά στις ανοσολογικές αποκρίσεις μεταξύ των δύο υβριδικών ομάδων, δηλαδή διαφορά που να προκύπτει από τη χρονικότητα των γεγονότων της λοίμωξης και του εμβολιασμού. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ενώ η αυξημένη ηλικία συσχετίζεται αρνητικά με τα επιπέδα αντισωμάτων μετά από εμβολιασμό μόνο, δεν βρέθηκε τέτοια συσχέτιση στις άλλες δύο ομάδες.


Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής καταδεικνύουν ότι η πρόσθετη έκθεση σε αντιγόνα του κορωνοϊού κατά τη φυσική λοίμωξη ενισχύει ουσιαστικά την ποσότητα, την ποιότητα και το εύρος της χυμικής ανοσολογικής απόκρισης, ανεξάρτητα από το εάν συμβαίνει πριν ή μετά τον εμβολιασμό. Φυσικά, ο εμβολιασμός προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο, οπότε είναι σαφές ότι είναι ασφαλέστερο για όλους να εμβολιάζονται έγκαιρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365