Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Νέα Πέλλα - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας
Η Νέα Πέλλα του Νομού Πέλλας,  ήταν το θέμα του αφιερώματος αυτής της εβδομάδας στην εκπομπή ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106.3

ΝΕΑ ΠΕΛΛΑ ΠΕΛΛΑΣ – 

Η Νέα Πέλλα βρίσκεται στον Νομό Πέλλας, έχει υψόμετρο 63 μέτρα, ανήκει στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα στην περιφερειακή ενότητα ΠΕΛΛΑΣ. Είναι χωριό του δήμου ΠΕΛΛΑΣ με έδρα τα Γιαννιτσά σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, ενώ παλαιότερα με το σχέδιο Καποδίστριας, ανήκε στο Δήμο Πέλλας (δημοτική κοινότητα ΠΕΛΛΑΣ).

Η επίσημη ονομασία είναι η Νέα Πέλλα,  καθότι δίπλα και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η Παλιά Πέλλα για την οποία θα αφιερώσουμε άλλη εκπομπή.  

Είναι κτισμένη πάνω στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Γιαννιτσών και κατοικείται από πρόσφυγες που προέρχονται από το Τσιφλίκιοϊ της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν  και έχτισαν το χωριό τους, μετά από μια περιπλάνηση στις γύρω περιοχές, το 1924, δίπλα από τα Αρχαία Λουτρά (από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου), μια περιοχή με άφθονα νερά και πλούσια βλάστηση που θύμιζε την «πατρίδα» που ξεριζώθηκαν, για να αρχίσουν ένα νέο ξεκίνημα  στον καινούριο οικισμό που ονόμασαν Νέα Πέλλα. Ασχολήθηκαν κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Μαζί τους μετέφεραν κι έναν νέο πολιτισμικό χαρακτήρα, τον οποίο διατηρούν ως σήμερα με έθιμα και παραδόσεις. Όντας γεωργοί και κτηνοτρόφοι επέζησαν και δημιούργησαν από το μηδέν, καλλιεργώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη γη. Μαζί τους πέρα από τις μνήμες για τα θλιβερά γεγονότα που βίωσαν πριν τον ξεριζωμό, μετέφεραν κι έναν νέο πολιτισμικό χαρακτήρα τον οποίο διατηρούν και προβάλλουν με την αναβίωση ηθών-εθίμων και παραδόσεων από τις μακρινές πατρίδες. Στο χωριό δραστηριοποιείται ο ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ με ιδιαίτερα πλούσια δράση, που έχει σαν στόχο την ανάδειξη και διατήρηση των πολιτιστικών στοιχείων και των παραδόσεων των κατοίκων του χωριού, με τη λειτουργία τμημάτων ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ και ΘΕΑΤΡΟΥ.

Η μεγάλη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βυζαντινού ρυθμού, χτίστηκε το 1942, αποτελεί ένα κόσμημα και βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού, ενώ το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, χτίστηκε το 1967 για να αποκτήσει «στέγη» η εικόνα της Αγίας που έφεραν οι πρόσφυγες κάτοικοι ως μοναδικό κειμήλιο από την χαμένη τους  πατρίδα. Κάθε χρόνο η Νέα Πέλλα πανηγυρίζει στη μνήμη της Αγίας με εορταστικές εκδηλώσεις κρατώντας ζωντανές μνήμες και παραδόσεις. Αξίζει να επισκεφθείτε και τις δύο εκκλησίες του χωριού όπως επίσης και να θαυμάσετε τα πετρόκτιστα σπίτια που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Αρχαιολογικός χώρος της Παλιάς Πέλλας όπως και το Μουσείο γεγονός που κάνει ακόμα πιο ελκυστική την επίσκεψη σ αυτό το όμορφο χωριό, συνδυάζοντας ο επισκέπτης τον ιστορικό τουρισμό με την αγάπη του στο να γνωρίζει όμορφες περιοχές της χώρας μας. 














Ροζαλία Γαβριηλίδου

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365