Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Όρμα Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας
Το αφιέρωμα της εβδομάδας της εκπομπής ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του life 106.3 αφορά ένα εξαιρετικά όμορφο και προσεγμένο χωριό του Δήμου Αλμωπίας, την Όρμα, για την οποία μαθαίνουμε λίγα στοιχεία για την ιστορία της. 

Όρμα Πέλλας

Η Όρμα είναι ημιορεινό χωριό της Κεντρικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με υψόμετρο 310 μέτρα και βρίσκεται δίπλα στα Λουτρά Πόζαρ. Παλαιότερα ονομαζόταν Τρέσινο και προέρχεται από τη λέξη τρέσκα που σημαίνει κεραυνός, ταρακούνημα. Το σημερινό όνομα του χωριού, το οποίο έλαβε το 1925 (ΦΕΚ 148/13-6-1925) από το Ελληνικό κράτος, είναι βασισμένο στην ταύτιση του αρχαίου οικισμού με τον νέο που  πρώτος έκανε ο Γάλλος περιηγητής Ντεστέβισες και αργότερα ο Ντελακουλόνσε, ο οποίος μάλιστα ετυμολογεί τη σύνδεση του ονόματος με το ρήμα ορμάω, με αναφορά στα ορμητικά νερά του ποταμού που ξεχύνονται μέσα από το  βουνό.  

Στις 2 Ιουνίου του 1908 στην Όρμα έγινε η τελευταία φονική συμπλοκή του Μακεδονικού αγώνα στην Αλμωπία με την παραχώρηση γενικής αμνηστίας και υποσχέσεων από τη μεριά των Νεότουρκων. Σ αυτή τη μάχη το χωριό καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από επίθεση Βουλγάρων κομιτατζήδων 
Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και τον εμφύλιο πολλοί κάτοικοι της Όρμας μετακινήθηκαν και συνέχισαν τη ζωή τους στην Έδεσσα. 

Από την Όρμα αναδείχτηκαν αγωνιστές που ακολούθησαν τον Αγγελή Γάτσο στον αγώνα του 1821, Μακεδονομάχοι καθώς και αδικοχαμένοι στις μάχες του εμφυλίου.

Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, χτίστηκε το 1865, αλλά μια ρουκέτα του 1947 την κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό, οπότε η αναστήλωσή της επέφερε ανεπανόρθωτες ζημίες στις Αγιογραφίες που είχε, λόγω της άγνοιας των επισκευαστών κατά το έτος 1950. Ένα μικρό δείγμα μόνο από αυτές, μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στην αριστερή κόγχη του ιερού. Δίπλα στον ιερό ναό, ένα μεγάλο κτίριο δεσπόζει και προκαλεί θαυμασμό, αφού πρόκειται για το πνευματικό κέντρο του χωριού. 

 Οι κάτοικοι, είναι ντόπιοι και ελάχιστοι πρόσφυγες, κυρίως πόντιοι. Ασχολούνται  εκτός του τουρισμού,  με τη γεωργία και κυρίως με την παραγωγή κερασιών, κάστανων, κοκκαριών και ροδάκινων.

Διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά του, περιτριγυρισμένο από πράσινο και φυσικά νερά. Ο πληθυσμός της είναι 641 κάτοικοι (απογραφή 2011). Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) προς το χιονοδρομικό κέντρο του οποίου, υπάρχει δρόμος. Κατά τη διαδρομή αυτή βρίσκεται η περιοχή Καλύβια Γιαννακούλα, ενώ το δάσος της Όρμας ή αλλιώς Μαύρο δάσος είναι από τα ομορφότερα της Ελλάδας, απ’ όπου, ο θρύλος λέει ότι ο Μ. Αλέξανδρος προμηθεύονταν τα ξύλα για να κατασκευαστούν οι ξακουστές του σάρισες, μήκους 6 μέτρων.  Αποτελεί τουριστικό προορισμό της Αλμωπίας, διαθέτοντας ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και εστιατόρια. Εντυπωσιακή είναι η κεντρική πλατεία του χωριού με πλατάνια. 

Σήμερα αποτελεί όμορφο ησυχαστήριο - τουριστικό θέρετρο, 2 χλμ. Ν.-ΝΑ. από τα Λουτρά Πόζαρ.
Οι κάτοικοι του χωριού, με τον Σύλλογο Γυναικών Όρμας που είναι από τους πιο δραστήριους Συλλόγους της περιφερειακής ενότητας Πέλλας, ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από γυναίκες κάθε ηλικίας, διαθέτει τμήματα χορευτικά κρατώντας ακόμα ζωντανή την παράδοση, αλλά και με την κοινωνική ανιδιοτελή προσφορά τους, κυρίως με τον καλλωπισμό του χωριού τους σε διάφορους δημόσιους χώρους, έχουν αποδείξει ότι ο εθελοντισμός και η αγάπη για τον τόπο τους, μπορούν να κάνουν θαύματα και να μεταμορφώσουν ένα ορεινό χωριό σε έναν πραγματικά  εξαιρετικό προορισμό ξεκούρασης και χαλάρωσης. 

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του χρόνου είναι πολλές. Την τελευταία  Κυριακή της Αποκριάς, κατά την αναβίωση της "Σίρντσας", ανάβουν φωτιές στην πλατεία του χωριού και καίνε τον Καρνάβαλο. Στα τέλη Ιουλίου, γίνονται χορευτικές εκδηλώσεις, ενώ στις αρχές Οκτώβρη, γίνεται η Γιορτή του Κάστανου, με προσφορά τσίπουρου και κάστανου στην πλατεία του χωριού. 
Στη γιορτή του Αγίου Νέστωρα, στις 27 Οκτώβρη, γίνεται πανηγύρι.

Επίσης δραστηριοποιείται και ο Σύλλογος Νέων Όρμας με πλήθος εκδηλώσεων που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την προσφορά, όπως αιμοδοσίες, συνεστιάσεις για τα μέλη και τη δημιουργία παιδικού και εφηβικού χορευτικού τμήματος με στόχο την συνέχιση της παράδοσης.   
Αξίζουν συγχαρητήρια και είναι  πρότυπο για όλους.












Ροζαλία Γαβριηλίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365