Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Θηριόπετρα Αλμωπίας - Το θέμα της εβδομάδας στην εκπομπή "Αποτυπώματα" στον Life 106,3 (ΦΩΤΟ)

Το θέμα της εβδομάδας

Τα ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του αγαπημένου σας ραδιοφωνικού σταθμού life 106.3 fm αφιέρωσαν την εκπομπή της εβδομάδας στην Θηριόπετρα Αλμωπίας. 


ΘΗΡΙΟΠΕΤΡΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 

Η Θηριόπετρα (Τοπική Κοινότητα Θηριοπέτρας - Δημοτική Ενότητα ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ), ανήκει στον δήμο ΑΛΜΩΠΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΕΛΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Θηριόπετρα”. Έδρα του δήμου είναι η Αριδαία και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Θηριόπετρα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Θηριοπέτρας, του πρώην Δήμου ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ του Νομού ΠΕΛΛΗΣ.

Η Θηριόπετρα έχει υψόμετρο 287 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Παλαιότερα ονομαζόταν Τρέτσενικ και ήταν ένα μικρό χωριό με 200 σπίτια Πομάκων και Βλάχων. Θηριόπετρα ονομάστηκε το 1929, όταν κατοικήθηκε από πρόσφυγες, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, που προέρχονταν κυρίως από τα χωριά Ρούμκαβακ, Τσατ και Τσαλίκ της Καππαδοκίας της Μ. Ασίας και ήταν Τουρκόφωνοι Έλληνες. Λιγότεροι ήταν οι Πόντιοι, οι Θρακιώτες και οι Χηλιώτες Ελληνόφωνοι που εγκαταστάθηκαν κι αυτοί στο χωριό. Οι τουρκόφωνοι Έλληνες της Θηριόπετρας προέρχονται από την 'εύανδρη' Καππαδοκία, πατρίδα του Στράβωνα, του Παυσανία, του Ιουλιανού του Παραβάτη, του Μεγάλου Βασιλείου κ.ά.

Στη  Θηριόπετρα σώζεται το μοναδικό δημόσιο τουρκικό έργο της Αλμωπίας στην τοποθεσία Καϊνάκι. Είναι ένα έργο υδροδότησης, το οποίο χτισμένο με λαξευμένο πετρόλιθο, ύψους 2 μέτρων περίπου και μήκους 50 μέτρων, φέρνει νερό από το όρος Πίνοβο. Εκεί, και κάτω από έναν τεράστιο πλατάνι μαζεύονταν οι Τούρκοι και ξεκουράζονταν (ραχάτι) τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Αλλά και αργότερα όταν αυτοί εγκατέλειψαν το χωριό, οι κάτοικοι του, το μέρος το χρησιμοποίησαν ως χώρο αναψυχής κάνοντας γλέντια κάτω από τη σκιά του πλάτανου, κυρίως όταν πανηγύριζε η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Σημαντικό και θαυμαστό σημείο  για επίσκεψη είναι η επιβλητική χαράδρα στην οποία υπάρχει το μεγάλο σπήλαιο με το Αγίασμα του Αη-Γιάννη και πιθανολογείται ότι εκεί υπήρξε ασκηταριό της Μονής του Προδρόμου. 

Σήμερα στο χωριό λειτουργούν νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο και Ίδρυμα εθνικής πρόνοιας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Απόστολο Φίλιππο και η θρησκευτική πανήγυρη του χωριού γίνεται την ημέρα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

Τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι έχτισαν ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, σ έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο, ενώ στο ύψωμα του χωριού υπάρχει ένας τεράστιος σταυρός, ο οποίος αντικαταστάθηκε πρόσφατα λόγω φθοράς του προηγούμενου.

Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Λαογραφικός Σύλλογος Θηριόπετρας ο Μέγας Βασίλειος που ιδρύθηκε το 2007, κρατώντας τις παραδόσεις των κατοίκων με ευλάβεια. Αναβίωση εθίμων όπως το έθιμο βιτσέκ – ο κλήδονας στην Καπαδοκία, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με πλήθος εκδηλώσεων και την συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού και επισκεπτών. 












Ροζαλία Γαβριηλίδου

Φωτογραφίες από το διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365