Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Όμικρον και Όμικρον 2: Τα συμπτώματα και οι διαφορές σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Διαβάστε λεπτομέρειες
Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον που «χτυπούν» τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, και πώς θα ξεχωρίσετε ότι έχετε Όμικρον 2 πριν κάνετε κάποιο τεστ (rapid, PCR, self).

Oι κλινικοί γιατροί έχουν καταγράψει μια σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται άμεσα με τη λοίμωξη του κορονοϊού, όπως βήχας, κόπωση, πυρετός, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Επίσης μερικές φορές αναφέρονται και συμπτώματα όπως  ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, ναυτία, εμετός και διάρροια.

Εμβολιασμένοι και συμπτώματα

Οι εμβολιασμένοι που έχουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος όπως:

ρινική συμφόρηση,
καταρροή,
πονόλαιμο, (αλλά δεν εμφανίζουν πυρετό) τότε ίσως έχουν κορονοϊό και θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβληθούν τουλάχιστον σε rapid test.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στον διαγνωστικό έλεγχο τα καλά νέα είναι ότι η νόσος θα εξελιχθεί ήπια και θα μπορέσουν να αναρρώσουν σε μια εβδομάδα περίπου.

Ανεμβολίαστοι και συμπτώματα

Στα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, η μετάλλαξη Όμικρον έχει παρόμοια συμπτώματα με τη Δέλτα (βήχας, κόπωση, πυρετός, δύσπνοια, απώλεια όσφρησης και γεύσης, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, ναυτία, εμετός και διάρροια),  αλλά και τις προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να προκαλήθεί σοβαρή νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγή στο νοσοκομείο και ακόμα και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή και θάνατο.

Η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και σε ανεμβολίαστα άτομα. Μάλιστα έχουν καταγραφεί συμπτώματα όπως δύσπνοια, ένδειξη πνευμονίας, συμπτώματα που έχουν αναφερθεί και με τις άλλες επικρατούσες μεταλλάξεις.

Αυτά τα συμπτώματα δείχνουν ότι νοσείτε με την Όμικρον 2 πριν βγει θετικό το τεστ

Συγκεκριμένα, όσοι νοσούν φαίνεται ότι εμφανίζουν ίλιγγο ή ζάλη κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ στη συνέχεια μπορεί να αισθανθούν κόπωση.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αυτά μπορεί να έρχονται και να φεύγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν είναι σταθερά ή πολύ έντονα, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να θέλει να κάνει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις».

Τα συμπτώματα της Όμικρον 2 μοιάζουν αρκετά με εκείνα της αρχικής παραλλαγής, τα οποία είναι σχεδόν ίδια με εκείνα από το κοινό κρυολόγημα.

Αυτά είναι:

Ρινική καταρροή
Ξηρό λαιμό
Πονοκέφαλο
Κόπωση

Παράλληλα, το CDC εξέδωσε προειδοποίηση για την Όμικρον, ζητώντας από τους ανθρώπους να προσέχουν το χλωμό, γκρι ή μπλε δέρμα, στα χείλη ή τα νύχια.

Αυτό μπορεί να υποδηλώνει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και να απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365