Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Συγκλονιστική μαρτυρία από το ελληνικό κομβόι στη Μαριούπολη: “Μας σημάδευαν 30 ρωσικά καλάσνικοφ”

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε χτες το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής από την Μαριούπολη

Συγκλονιστικές στιγμές που θα θυμούνται για όλη τους τη ζωή έζησαν μέλη του προξενείου στη Μαριούπολη, ομογενείς και Έλληνες δημοσιογράφοι στην προσπάθειά τους να φύγουν από την περιοχή.


Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε χτες το δύσκολο ταξίδι της επιστροφής από την Μαριούπολη της Ουκρανίας με προορισμό την Ελλάδα.


Μάλιστα όπως αποκαλύπτει ο «Βηματοδότης» σε κάποια στιγμή βρέθηκαν να σημαδεύονται από 30 καλάσνικωφ Ρώσων στρατιωτών.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.


Το πρωί της Τετάρτης σχηματίστηκε μια αυτοκινητοπομπή 21 αυτοκινήτων, με πρώτο το αυτοκίνητο του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου.


Στα αυτοκίνητα επέβαιναν συνολικά 82 άτομα, μέλη του προσωπικού του προξενείου, ομογενείς και δημοσιογράφοι. Στις 11.12 το πρωί της Τετάρτης, η πομπή των αυτοκινήτων ξεκίνησε.


Μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο διαφυγής από την Μαριούπολη. Ήταν μια επιχείρηση που είχε μεν καλά προετοιμαστεί, αλλά με πολλαπλούς κινδύνους. Μπροστά πήγαινε το «Σκόντα» του πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου και πίσω ακολουθούσαν τα άλλα αυτοκίνητα. Δεν υπήρχαν σημαίες, ούτε κάποιο άλλο διακριτικό στα οχήματα. Ήταν απλά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν άοπλοι πολίτες, που ήθελαν να φύγουν από την κόλαση των βομβαρδισμών… Πρώτος στόχος ήταν να «αποδράσουν» από την πολιορκούμενη Μαριούπολη, αφού όλες οι έξοδοι είχαν μπλοκαριστεί από Ουκρανούς στρατιώτες και από Ουκρανούς παραστρατιωτικούς.


Μας σταμάτησε ξαφνικά ρωσικό μπλόκο

Και όταν μετά από μία ώρα το κατάφεραν και έφυγαν από την πόλη και οδήγησαν τα αυτοκίνητά τους για πέντε χιλιόμετρα, ξαφνικά ην πομπή την σταματά ένα ρωσικό μπλόκο. Βγαίνει έξω ο διερμηνέας να συνεννοηθεί, να πει στους πάνοπλους Ρώσους στρατιώτες ότι πρόκειται για ανθρωπιστικό κομβόι, με άμαχους και δημοσιογράφους, το οποίο κινείται βάσει συμφωνίας των δύο πλευρών.. Βγαίνει έξω και ο πρέσβης και αρχίζει να τους μιλά.


Είδαμε 30 καλάσνικωφ να μας σημαδεύουν

Κανείς όμως δεν ξέρει τι πήγε στραβά και οι Ρώσοι πήραν ξαφνικά θέσεις μάχης. Όπλισαν και σημάδευσαν την αυτοκινητοπομπή: «Ξαφνικά είδαμε 30 καλάσνικωφ, μαζί με τα πυροβόλα των αρμάτων μάχης να είναι στραμμένα πάνω μας και να μας σημαδεύουν», είπε ένας από τους δημοσιογράφους. Όλοι πάγωσαν. Υπήρχε, βλέπετε, και η πληροφορία που έδωσαν οι Ουκρανοί ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί να χτυπήσει το ελληνικό κομβόι που έφυγε από την Μαριούπολη.


Διερμηνείς και πρέσβεις άρχισαν να εξηγούν στους Ρώσους….

Η ψυχραιμία όμως που έδειξαν σε αυτή την δύσκολη στιγμή φάνηκε καθοριστική. Οι στιγμές ήταν δραματικές. Οι διερμηνείς προσπαθούσαν να εξηγήσουν ποιοι βρίσκονται στην πομπή, ο πρέσβης ξαναμπήκε μπροστά. Μετά από ώρα οι Ρώσοι κατέβασαν τα όπλα και άφησαν την ελληνική αυτοκινητοπομπή να προχωρήσει. Όχι όμως για πολύ. Επειδή είχαν ανατιναχθεί κάποιες γέφυρες στο δρόμο προς Ζαπόριζα, αποφασίστηκε να πάρουν τους παράδρομους και τότε συνέβη αυτό που οι περισσότεροι φοβόντουσαν: Έπεσαν μέσα σε μάχη Ουκρανών υπερασπιστών της πατρίδας τους και Ρώσων εισβολέων. Κινδύνευσαν από τις οβίδες που έπεφταν. Πυρά ωστόσο δέχτηκε το συνεργείο του MEGA κατά τη διάρκεια της διαδρομής.


Επόμενη στάση Ζαπόριζα

Στις 7.15 μ.μ. (έχουμε την ίδια ώρα με την Ουκρανία), ευτυχώς χωρίς άλλα απρόοπτα η ελληνική αυτοκινητοπομπή έφθανε στην Ζαπόριζα. Άλλοι όμως έμειναν, έξω από την πόλη από βενζίνη, άλλοι έμειναν από λάστιχα.


‘Ετρεξαν να τους βοηθήσουν οι υπόλοιποι. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η βενζίνη στην Ουκρανία δίνεται με το σταγονόμετρα. Χορηγείται με δελτίο 20 λίτρα για το κάθε αυτοκίνητο. Έπρεπε επίσης να είχε διασφαλισθεί και το νερό, αφού οι Ρώσοι είχαν διακόψει την παροχή νερού ή είχαν ανατινάξει τους αγωγούς. Μόλις βγήκαν έξω από την Μαριούπολη, τότε αντίκρυσαν μια τραγική εικόνα:


«Η κατάσταση φαίνεται ότι θα γίνει πολύ χειρότερη τις επόμενες ώρες», δήλωσε πριν την αναχώρηση ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελλένος και δεν διαψεύσθηκε. Το προξενείο στην Μαριούπολη παρέμεινε ανοικτό για τους ομογενείς μας που δεν θέλησαν να φύγουν. Μαζί τους και ο γενικός πρόξενος Μανώλης


Ξεκίνησαν ξανά

Το πρωί της Πέμπτης η ελληνική αποστολή ξεκίνησε και πάλι το ταξίδι της με προορισμό την Ελλάδα.


Η ελληνική αποστολή καθυστέρησε να ξεκινήσει, αφού δυσκολεύτηκε στην αναζήτηση καυσίμων.


Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «Μέχρι στιγμής είναι εντάξει». Μάλιστα στην ίδια ενημέρωση αναφέρεται ότι: «Ενδεχομένως, αναλόγως των συνθηκών μπορεί να φθάσουν Μολδαβία σήμερα. Αλλά, όλα εξαρτώνται από συνθήκες».


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365