Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Πώς θα γράφουν εξετάσεις και φάρμακα οι ανασφάλιστοι

Διαβάστε λεπτομέρειες
Σημαντικές αλλαγές θα υπάρχουν στο πώς θα γράφουν εξετάσεις και φάρμακα οι ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας, καθώς πλέον θα μπορούν να λαμβάνουν τις συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις μόνο από γιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν... τελειώσουν οι παρατάσεις για τη συνταγογράφηση και από ιδιώτες γιατρούς.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας με τροπολογία του αφαιρεί τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από τους ιδιώτες γιατρούς, για λόγους «συγκράτησης της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου», σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, οι ανασφάλιστοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν το δικαίωμα  ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας. Παράλληλα, δικαιούνται νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των δημοτικών ιατρείων, η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία (φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ).

Έτσι, πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους έχουν μόνο οι γιατροί των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Όλα αυτά ήταν προγραμματισμένα να συμβούν από τις αρχές του 2022, όμως έχει δοθεί ακόμα μία παράταση αναφορικά με τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς.

Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε νέα παράταση συνταγογράφησης για ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς μέχρι τα τέλη Απριλίου, την ώρα που συνεχίζονται (και πληθαίνουν) οι αντιδράσεις του ιατρικού και πολιτικού κόσμου, ενώ νέα παρέμβαση έκανε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Όπως αναφέρει και το news4health.gr, κανονικά θα συνταγογραφούν ιδιώτες γιατροί σε ανασφάλιστους πολίτες, μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της λίστας, που θα περιλαμβάνει τις ομάδες πολιτών που θα εξαιρούνται του περιορισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, δίνεται παράταση έως τα τέλη Απριλίου στη δυνατότητα συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς, ενώ ξεκαθαρίζεται πως το μέτρο θα ισχύσει κανονικά.

Σρχικά η απόφαση για περιορισμό της συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους μόνο σε δημόσιες δομές ήταν να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του έτους, όμως το Υπουργείο ανακοίνωνε νέες παρατάσεις και αναγνωρίζοντας την ανάγκη θέσπισης εξαιρέσεων από το μέτρο, ξεκίνησε να επεξεργάζεται τη σχετική λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365