Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Η γιαγιά από τον Αρχάγγελο!

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365
Μια γιαγιά από τον Αρχάγγελο αγόρασε τρία σακουλάκια καραμέλες για τα εγγονάκια της. Τα σακουλάκια ήταν αδιαφανή, το ένα περιέχει καραμέλες με γεύση λεμόνι, το άλλο περιέχει καραμέλες με γεύση πορτοκάλι και το τρίτο περιέχει καραμέλες και με τις δυο γεύσεις. 

Σας λένε ότι κάποιος ανακάτεψε τα τεμπελάκια και σε όλα τα σακουλάκια  υπάρχει λανθασμένη ένδειξη σχετικά με το τι περιέχουν. Μπορείτε να πάρετε μόνο μια καραμέλα από ένα μόνο σακουλάκι και να πείτε με απόλυτη σιγουριά το  περιεχόμενο του καθενός;  


Ο Αρχάγγελος (μέχρι το 1925 Όσσιανη) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας, της περιφερειακής ενότητας (πρώην νομού) Πέλλας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ο Αρχάγγελος έχει 623 κατοίκους. Με το πρόγραμμα Καποδίστριας ανήκε στον δήμο Εξαπλάτανου. Το χωριό ανήκει στα βλαχομογλενίτικα χωριά και είναι το μεγαλύτερο από αυτά. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία, και ιδίως με την παραγωγή κερασιών, κάστανου και πατάτας αλλά και με την κτηνοτροφία.

Το χωριό είναι κτισμένο σε ύψος 820 μέτρων, στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Πάικο και αποτελεί το ορεινότερο χωριό του δήμου Αλμωπίας. Το χωριό είναι το πιο απομακρυσμένο του δήμου, βρισκόμενο στα βόρεια όριά του. Απέχει 35 χιλιόμετρα από την Αριδαία και 5 χιλιόμετρα από την Περίκλεια. Το χωριό έχει θέα προς την πεδιάδα της Άνω Αλμωπίας.

Όπως βρέθηκε σε ανασκαφές που έλαβαν χώρα το 1973, στην περιοχή υπήρχε νεκροταφείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων. Ο οικισμός μέσω του παλαιού του ονόματος ταυτίστηκε με το βυζαντινό οικισμό Χώστιανη ή Χώστιανες, ο οποίος αναφέρεται σε έγγραφα που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Η μονή ίδρυσε στην περιοχή ένα μετόχι τον 11ο αιώνα αφιερωμένο στο Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μοναστήρι είχε έντονη ζωή μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, όταν το μοναστήρι μαζί με τις εγκαταστάσεις του πυρπολήθηκε από εξισλαμισμένους κατοίκους της Νότιας.[2] Ο σημερινός οικισμός δημιουργήθηκε από την συνοίκηση των κατοίκων της γύρω περιοχής. Το χωριό γνώρισε έντονη κίνηση και συμμετείχε στις εξεγέρσεις εναντίον των Τούρκων. Το 1920 είχε 826 κατοίκους.

Το 1926 προσαρτήθηκε στον Αρχάγγελο το χωριό Τρία Έλατα (Λέσκοβο μέχρι το 1925). Το χωριό ήταν κτισμένο σε ένα οροπέδιο στο Πάικο σε υψόμετρο 1.050 μ. Η πρώτη αναφορά του γίνεται σε οθωμανικό έγγραφο του 1481.

Τρία χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό βρίσκεται η μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ, σε ένα ύψωμα ανάμεσα στο Πάικο και τη Τζένα. Η μονή ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα ως μετόχι της Μονής Μεγίστης Λαύρας αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το μοναστήρι είχε έντονη ζωή μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν το μοναστήρι μαζί με τις εγκαταστάσεις του πυρπολήθηκε από μουσουλμάνους. Η λειτουργία του άρχισε ξανά το 1858 μετά από φιρμάνι του Σουλτάνου. Η μονή αφιερώθηκε στο Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η μονή είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο φωταγωγό, νάρθηκα, υπερώο και τρίπλευρο προστώο. Οι τοίχοι του έχουν πάχος ένα μέτρο. Το εσωτερικό της αγιογραφήθηκε σύμφωνα με τις επιγραφές το 1888, από Κρουσοβίτες αγιογράφους, ενώ στο περίστωο βρίσκονται αγιογραφίες του 1858 και 1896. Ο ναός έχει ζωγραφισμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1860.
Η μονή έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το 1995.

(πηγή:  " https://el.wikipedia.org›wiki/Αρχάγγελος_/)

ACHRIDA365 

*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.



* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.

ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ: Ο παππούς από τη Λαγκαδιά (Είχε 4 εγγόνια και αγόρασε 3 βιβλία).

2 σχόλια:

  1. Απλό. Παίρνεις το σακουλάκι με την ετικέτα που γράφει ανάμεικτα. Το δοκιμάζεις. Αφού οι ετικέτες είναι όλες λάθος, θα έχει γεύση λεμόνι ή πορτοκάλι. Αν έχει γεύση λεμόνι το σακουλάκι με την ετικέτα λεμόνι έχει καραμέλες με γεύση πορτοκάλι και το άλλο ανάμικτα. Αν είναι πορτοκάλι αυτό με την ετικέτα πορτοκάλι θα περιέχει λεμόνι και το άλλο ανάμικτα. "Spasiklas"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σπασικλα, μας μπέρδεψες περοσσοτερο

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365