Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Οι πατάτες της Περίκλειας!

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Η τάξη του Χρήστου και του Γιάννη από το 1ο Δημοτικό σχολείο Αριδαίας πήγε επίσκεψη στο χωριό Περίκλεια. Οι κάτοικοι του χωριού αφού υποδέχτηκαν με θέρμη τα παιδιά στο τέλος της επίσκεψης τους μοίρασαν πατάτες. Συνολικά οι πατάτες που έδωσαν ήταν 209 κιλά και κάθε παιδί πήρε τον ίδια ποσότητα. Αν ήταν οκτώ παιδιά λιγότερα, θα μπορούσαν και πάλι να είχαν μοιραστεί την ίδια ποσότητα. Πόσα παιδιά πήγαν στην επίσκεψη και πόσα κιλά πατάτες πήρε το καθένα; 


Η Περίκλεια είναι χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Αλμωπίας και βρίσκεται σε απόσταση 35χλμ. βόρεια της Αριδαίας και 63χλμ. βόρεια της Έδεσσας.Στην κοινότητα Περίκλειας υπάγεται και ο οικισμός της Λαγκαδιάς,ο οποίος βρίσκεται δυτικά σε απόσταση 2χλμ. Η Περίκλεια έχει πληθυσμό 341 κατοίκους και ο οικισμός της Λαγκαδιάς από 82 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011.


Όλοι οι κάτοικοι είναι Μογλενίτες Βλάχοι και η ύπαρξη του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γερόντων.Μαζί με τα γειτονικά χωριά της Λαγκαδιάς,της Νότιας,του Αρχαγγέλου αλλά και του Σκρα,της Κούπας και των Μεγάλων Λιβαδίων που βρίσκονται στον διπλανό Νομό,ανοίκουν στην ξεχωριστεί φυλή των Μογλενίτων Βλάχων η οποία διαφέρει εξ'ολοκλήρου από τους Βλάχους της υπόλοιπης Ελλάδας.


Η γλώσσα τους ανίκει στο ρουμάνικο γλωσσικό σύνδεσμο(μοιάζει πολύ με την ρουμάνικη γλώσσα).Οι άνθρωποι ζεστοί,φιλόξενοι και περίφανοι είναι πρόθυμοι να σε καλοσωρίσουν στο χωριό.


Η Περίκλεια βρίσκεται χτισμένη σε 597 υψόμετρο, στον ορεινό όγκο της Αλμωπίας. Συγκεκριμένα βρίσκεται στη βόρεια και δυτική πλευρά ενός πλούσιου, μεγάλου οροπεδίου, στη συμβολή του όρους Τζένα (2.182) και του όρους Πάικο (1.650). Την κοινότητα διαρρέουν δύο ποτάμια. Το πρώτο πηγάζει από τους πρόποδες της Τζένας και το δεύτερο από το όρος Πάικο. Καί τα δύο ενώνονται και κατηφορίζουν προς τον κάμπο της Καρατζόβας, όπου μαζί με άλλα ποτάμια σχηματίζουν τον ποταμό Μογλενίτσα. 


Επίσης, η περιοχή διαθέτει άφθονα υπόγεια νερά. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της υπεράντλησης υδάτων, στερεύουν ορισμένες πηγές και η περιοχή κινδυνεύει να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας.


Στο τέλος του χειμώνα, λιώνουν τα χιόνια από τα όρη Τζένα και Πάικο και σχηματίζουν τους χείμαρρους «Σάλνιτσα» και «Βαλισέκα». Κατά την τοπική παράδοση, η περιοχή παλιά ήταν λίμνη και πήρε τη σημερινή της μορφή από προσχώσεις φερτής ύλης από τα βουνά που την περιβάλλουν σαν πέταλο. Σ’ αυτό συνηγορούν διάφορα πετρώματα που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και άλλα ευρύματα. 

 (πηγή: https://el.wikipedia.org›wiki/Περίκλεια_/)


 ACHRIDA365


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Ο μπάρμπα-Χρήστος από τη Νότια!): Είναι οι γονείς του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365