Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Έρχονται μέτρα για τη μείωση της τιμής στα καύσιμα

Έρχονται μέτρα για τη μείωση της τιμής στα καύσιμα

Τα νέα μέτρα στήριξης των ευάλωτων ομάδων που προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να “κλειδώσουν” το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον Πρωθυπουργό με στόχο να ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.


Κι αυτό έχει να κάνει με την σαφέστερη εικόνα όπου θα πρέπει να υπάρχει σχετικά με την πορεία των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα,ενώ παράλληλα θα ληφθεί υπόψη και το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων σε συνάρτηση με την μέχρι τώρα υλοποίηση του Προυπολογισμού.


Σίγουρο θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «επιταγή ακρίβειας» την οποία προανήγγειλε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Η καταβολή θα γίνει έως στις αρχές Απριλίου και όλα δείχνουν ότι θα επαναληφθεί το μοντέλο του επιδόματος Χριστουγέννων με περίπου 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους, όπου η σύνταξη τους δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ και με οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ (για το φορολογικό έτος 2021). Δεδομένο θεωρείται ότι και σε αυτή την καταβολή που θα είναι 250 ευρώ εφάπαξ θα δουν χρήματα και περίπου 170.000 ΑμεΑ, όπως και διπλό επίδομα οι δικαιούχοι ΚΕΑ,και ενδεχομένως και οι μακροχρόνοι άνεργοι.


Επίσης και με βάση τα δημοσιονομικά διαθέσιμα η Κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε στοχευμένες ενισχύσεις και ελαφρύνσεις και στο μέτωπο των καυσίμων λόγω των εξωφρενικών ανατιμήσεων που έχουν επέλθει. Πιλότος για αυτό θα είναι ένας μηχανισμός αντίστοιχος με αυτόν των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία Μητρώου Δικαιούχων έκτακτων παροχών μέσω του οποίου θα χορηγούνται εκπτώσεις η επιστροφές φόρου στα καύσιμα.Για να εγγραφεί κάποιος σε αυτό θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμμένα εισιδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, ο φόρος καυσίμων (ΕΦΚ η ΦΠΑ) θα μειώνεται ή θα επιστρέφεται εκ των υστέρων, μετά την αγορά του στο πρατήριο η με την προμήθεια. Πιθανό είναι επίσης το ενδεχόμενο, ανεξάρτητα από τις αγορές καυσίμων των δικαιούχων,να λαμβάνουν από το κράτος στον τραπεζικό τους λογαριασμό ένα ποσό κάθε μήνα ανάλογα με τις ανατιμήσεις των καυσίμων.


Το σχέδιο αυτό ενίσχυσης ωστόσο παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς οι τιμές των καυσίμων μεταβάλλονται ημέρα με την ημέρα ,αλλά θα υπάρξουν και καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρου λόγω τεχνικών δυσκολιών. Όσον αφορά τα βασικά είδη διαβίωσης και διατροφής δεν αποκλείεται μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προιόντων, αν και το μέτρο θεωρείται ότι δεν θα αποδώσει καθώς η όποια μείωση δεν θα περάσει στις τελικές τιμές αλλά θα απορροφηθεί από τους προμηθευτές και τους λιανοπωλητές.


Τέλος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα συνεχιστούν κανονικά οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως ίσχυσε εδώ και 7 μήνες σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365