Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

Υπόθεση θανάτου τριών παιδιών στην Πάτρα: Μη αιτιολογημένη έλλειψη οξυγόνου

Η οικογένεια Δασκαλάκη έχασε τα τρία παιδιά της από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022

Νέα δεδομένα για τα αίτια θανάτου των τριών ανήλικων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα φέρεται να προκύπτουν από την αναψηλάφηση των ιατρικών φακέλων από τις διωκτικές και κυρίως τις ιατροδικαστικές αρχές. 

Κι αυτό διότι στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι ο θάνατος δεν οφείλεται σε προϋπάρχουσες παθήσεις, αλλά προκλήθηκε από μη αιτιολογημένη, προς το παρόν τουλάχιστον, έλλειψη οξυγόνου.

Η οικογένεια Δασκαλάκη έχασε τα τρία παιδιά της από το καλοκαίρι του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2022. Στις αρχές Φεβρουαρίου, δέκα ημέρες μετά τον θάνατο του τρίτου παιδιού της οικογένειας, ο εισαγγελέας παρενέβη ζητώντας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ανέθεσε στο τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Ο πρώτος θάνατος, της μόλις 3,5 ετών Μαλένας, το καλοκαίρι του 2019, αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια και συγκεκριμένα σε ηπατική ανεπάρκεια.

Η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα και ο παθολογοανατόμος που διενήργησαν τη νεκροψία εντόπισαν «κενοτοπιώδη εκφύλιση» των ηπατικών κυττάρων. Καθώς το κορίτσι, λίγο πριν από τον αιφνίδιο θάνατό του, είχε αντιμετωπίσει μια σπάνια μορφή λευχαιμίας και υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, που πάντως είχαν οδηγήσει στην ίασή του, οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός του αποδόθηκαν από τον ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου.

Στο πλαίσιο επανεξέτασης της υπόθεσης, ιατροδικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι η «κενοτοπιώδης εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων» μπορεί να προκληθεί από ανωμαλία στον μεταβολισμό, χρήση τοξικής ουσίας ή ασφυξία. Από τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί η Μαλένα πριν από τον θάνατό της και τις τοξικολογικές που ακολούθησαν αυτόν, τα δύο πρώτα ενδεχόμενα μοιάζει να έχουν ήδη αποκλειστεί. Νέα δεδομένα φέρεται να έχουν προκύψει και όσον αφορά την αιτία θανάτου τής μόλις 6 μηνών Ιριδας, το καλοκαίρι του 2021.

Στην έκθεσή της, η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, που είχε διενεργήσει τη νεκροψία – νεκροτομή, είχε αποδώσει τον θάνατο του βρέφους σε πνευμονικό οίδημα και σε μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται αγενεσία φλεβοκόμβου, με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως η ομάδα κυττάρων που λειτουργεί ως φυσικός βηματοδότης. Η ίδια πάντως είχε προχωρήσει σε ιστολογική εξέταση των εγκεφαλικών κυττάρων του βρέφους διαπιστώνοντας αλλοιώσεις συμβατές με υποξυγοναιμία, ήτοι έλλειψη οξυγόνου.

Όσον αφορά τον θάνατο του τρίτου κοριτσιού της οικογένειας, αυτός ακόμα ερευνάται. Οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων που παρακολουθούσαν στενά την πορεία της υγείας της 9χρονης ζήτησαν τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, η οποία ανετέθη στον Σωτήρη Μπουζιάνη. Αδυνατούσαν να καταλάβουν πώς το μικρό κορίτσι εμφάνιζε συμπτώματα βραδυκαρδίας παρότι της είχε τοποθετηθεί βηματοδότης. Ο κ. Μπουζιάνης είχε πρόσφατα διευκρινίσει στην «Κ» ότι από τη νεκροψία δεν είχαν προκύψει ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου του κοριτσιού. Παρέπεμψε στα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, που πάντως παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στις δύο από τις τρεις περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν οφείλεται σε προϋπάρχουσες παθήσεις.

Πηγές κοντά στο θέμα αναφέρουν ακόμα ότι στην 3,5 ετών Μαλένα διαπιστώθηκε μακροσκοπικά μετά τον θάνατό της τραύμα στη μύτη και στην 6 μηνών Ιριδα τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο. Ευρήματα που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, ενισχύουν την εκδοχή του ασφυκτικού θανάτου των κοριτσιών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών συγκεντρώνουν καταθέσεις από τους γιατρούς που χειρίστηκαν τα τρία περιστατικά, καθώς και από τους ιατροδικαστές και παθολογοανατόμους που εξέτασαν τα πτώματα των τριών κοριτσιών. Από το περιεχόμενο των καταθέσεών τους εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για το εάν ο θάνατος των κοριτσιών οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή όχι. Τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών, πάντως, διέψευσαν χθες ότι έχουν μεταβεί στην Πάτρα για λήψη καταθέσεων. Την υπόθεση ερευνούν επικουρικά με την ΕΛ.ΑΣ. οι ιατροδικαστές Αθηνών Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλογριάς, όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.

Πηγή: kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365