Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ευχάριστα νέα για το ελληνικό κονβόι, πέρασε τα σύνορα της Μολδαβίας

Ανατριχιαστικές στιγμές για το κονβόι των Ελλήνων

Αίσιο τέλος για το ελληνικό κονβόι διαφυγής από τη Μαριούπολη. Οι Ελληνες που ξεκίνησαν από την ουκρανική πόλη που βομβαρδίστηκε σφοδρότατα έφτασαν έπειτα από περιπέτεια ημερών στα σύνορα με τη Μολδαβία και τα πέρασαν ασφαλής. 


Σε ανάρτησή του ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει: «Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας όπου τους περίμενε κλιμάκιο της Πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι. Η επιχείρηση #Νόστος3 ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση»


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Την αίσια έκβαση της επιχείρησης «Νόστος 3» ανακοίνωσε επίσημα και το υπουργείο Εξωτερικών. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: »Η αυτοκινητοπομπή υπό τον συντονισμό του Πρέσβη Φραγκίσκου Κωστελλένου, η οποία ξεκίνησε πριν από τρεις μέρες στην Μαριούπολη, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, πέρασε επιτυχώς τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας.


Η αυτοκινητοπομπή αποτελείτο αρχικά από 21 αυτοκίνητα και 82 άτομα. Στη συνέχεια προστέθηκαν και άλλα αυτοκίνητα. Στην Μολδαβική πλευρά των συνόρων βρίσκεται κλιμάκιο της Πρεσβείας Βουκουρεστίου, υπό την Πρέσβη Σοφία Γραμματά.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της κυβέρνησης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όσους συνεισέφεραν στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης τόσο επί του εδάφους, όσο και στην Αθήνα, υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Θεμιστοκλή Δεμίρη.


Επισημαίνεται ότι, μέχρι νεωτέρας, οι Γενικοί Πρόξενοι στην Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης και στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».


Ανατριχιαστικές στιγμές για το κονβόι των Ελλήνων

Καρέ καρέ καταγράφηκε σε βίντεο η στιγμή που ρωσικό τανκ σημάδευε το ελληνικό κονβόι που ξεκίνησε το ταξίδι από τη Μαριούπολη για να εγκαταλείψει την Ουκρανία.


Σε εκτενές ρεπορτάζ το οποίο συνοδεύεται από αποκαλυπτικό οπτικοακουστικό υλικό το ITV News περιγράφει όσα συνέβησαν περίπου 5 μίλια από την Μαριούπολη, όταν το κονβόι, στο οποίο βρίσκονταν και Έλληνες δημοσιογράφοι, συνάντησε ένα σημείο ελέγχου το πλήρωμα του οποίου σε αντίθεση με όσα ήλπιζαν, δεν ήταν Ουκρανοί, αλλά Ρώσοι.


Ο δημοσιογράφος αντιλήφθηκε οτι πρόκειται για Ρώσους καθώς είχαν το διακριτικό Ζ. Ο κάμερμαν ξεκλινησε να καταγράφει με μυστικότητα τα όσα εκτιλύχθηκαν με το βίντεο να είναι σοκαριστικό.


«Ήταν ήρεμος και υποδειγματικός και θα ήταν καθησυχαστικός ηγέτης όλη αυτή τη μέρα», περιγράφει ο δημοσιογράφος συνεχίζοντας ωστόσο αναφέρει ότι αν και αρχικά οι στρατιώτες εμφανίστηκαν χαλαροί, ξαφνικά κάτι τους τρόμαξε.


«Ο πυργίσκος του μολύβδινου τανκ γύρισε προς το μέρος μας. Είχαμε κυριολεκτικά ένα όπλο στραμμένο προς τα εμάς. Τότε στρατιώτες γονάτισαν και στόχευσαν με τα τουφέκια τους προς το κονβόι μας», περιγράφει ο δημοσιογράφος του ITV News. Λίγο μετά ήρθε η λήξη του συναγερμού. «Ευτυχώς τα πράγματα ηρέμησαν και οι Ρώσοι στρατιώτες πλησίασαν το όχημά μας.


Τους υποδέχτηκαμε με μεγάλα χαμόγελα και χαρούμενα γεια. Ο Σον και εγώ βγήκαμε έξω και ανοίξαμε την μπότα. Ένας από τους Ρώσους έδειξε τέσσερις βαλίτσες τις οποίες υπάκουα βάλαμε στην άσφαλτο και ανοίξαμε. Ψαχούλεψαν λίγο και μετά έγνεψαν καταφατικά. Ήμασταν ελεύθεροι να προχωρήσουμε». είπε το ITV News για τον Πρόξενο

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365