Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Mακρά Covid: Αυτά είναι τα επίμονα συμπτώματα, τι «ρόλο παίζουν» οι μικροθρομβώσεις

Τα συμπτώματα
Ομάδα ερευνητών από Πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής ίσως… έχουν την απάντηση αναφορικά με το τι είναι αυτό που οδηγεί στα συμπτώματα της Long Covid. Το πρόβλημα φαίνεται να οφείλεται στις μικροθρομβώσεις με αίμα που προκαλούνται σε ασθενείς με κορονοϊό.

«Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι η αργή μας απόκριση στη διάγνωση και της θεραπείας της Long Covid», από την οποία πάσχουν έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, αναφέρει η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Stellenbosch της Νότιας Αφρικής, Ρέζια Πρετόριους.

Η ερευνήτρια Resia Pretorius έγραψε σχετικό άρθρο για τις έρευνές της στον Guardian, στο οποίο εξηγεί τα πορίσματά της. «Σύμφωνα με την έρευνά μου, παρατηρήθηκαν μικροθρομβώσεις στο αίμα ασθενών με Covid-19», αναφέρει και συνεχίζει:

«Συνήθως ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ξεπεράσει χωρίς συνέπειες αυτές τις μικροθρομβώσεις, φαίνεται όμως ότι αυτοί που υποφέρουν από Long Covid χάνουν αυτή τη δυνατότητα. Η παρουσία αυτών των μικροθρόμβων έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή οξυγόνωση των κυττάρων στους ιστούς, έτσι ώστε να μην επιτελούνται φυσιολογικά οι λειτουργίες του οργανισμού. Έτσι, δημιουργείται υποξία που αυτή προκαλεί και τα συμπτώματα αυτά, τα οποία επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό».

Τα συμπτώματα

Η Πρετόριους σε άρθρο της στον Guardian αναφέρεται στα πολλά συμπτώματα των ασθενών με Long Covid. Τ

Τα συμπτώματα αφορούν σε ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό κι αυτά είναι συνήθως κόπωση, βήχας, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ταχυκαρδία, υπόταση, όπως και διάφορα νευρολογικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Δεν πρέπει να υποτιμούνται οι ψυχολογικές επιπτώσεις που παρατηρούνται, όπως άγχος, κατάθλιψη, ίλιγγος, ημικρανίες και διαταραχή μνήμης. Μάλιστα, η ερευνήτρια από τη Νότια Αφρική καλεί την επιστημονική κοινότητα να πραγματοποιήσει «επείγουσες» έρευνες προκειμένου να ανακαλυφθεί ο τρόπος για την καλύτερη διάγνωση των Long covid ασθενών, ώστε να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπειών.


Θυμίζει, δε, ότι η υποξία (δηλαδή η κρίσιμη παθολογική κατάσταση του ανθρώπινου οργανισμού, κατά την οποία, ολόκληρο το σώμα -ή ένα μέρος του- στερείται επαρκούς οξυγόνωσης) μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκεφαλικό ή ανακοπή καρδιάς.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από Long covid. Στη χώρα μας αυτός ο αριθμός υπολογίζεται στις 100.000…

Απαιτούνται επείγουσες έρευνες

Η ερευνήτρια ζητά από την επιστημονική κοινότητα να προχωρήσει σε επείγουσες έρευνες, για να διαπιστωθεί ο τρόπος τόσο για την καλύτερη διάγνωση των ασθενών με Long Covid, όσο και για να αναπτυχθούν τα κατάλληλα πρωτόκολλα θεραπείας.

Ο αριθμός των ασθενών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ, καθώς οι διαγνώσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αντίκτυπο της Omicron και των μελλοντικών μεταλλάξεων στο πρόβλημα.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμες γενικές παθολογικές εξετάσεις για τη διάγνωση αυτών των ασθενών» τονίζει, σημειώνοντας ότι οι ασθενείς ενημερώνονται ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους είναι εντός των φυσιολογικών ορίων. Στη συνέχεια, σε πολλούς ασθενείς λένε ότι τα συμπτώματα που αναπτύσσουν είναι πιθανώς ψυχολογικά και τους παροτρύνουν να κάνουν διαλογισμό ή άσκηση.

«Χρειάζεται επειγόντως να επενδύσουμε σε περισσότερη έρευνα και κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε καλύτερα και να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω τη σχέση μεταξύ της ανώμαλης πήξης του αίματος, της υποξίας και της αγγειακής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με Long Covid» τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365