Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Προσεχώς τέλος τα rapid test σε λιανεμπόριο και εστίαση για τους ανεμβολίαστους

Ένα βήμα πριν το «πράσινο» φως
Ανάσα... ελευθερίας για τους ανεμβολίαστους, καθώς μετά την κατάργηση του προστίμου από τις 15 Απριλίου, για τους άνω των 60, θα καταργηθεί όπως όλα δείχνουν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς rapid test εστίαση, και εμπορικά καταστήματα.

Ένα βήμα πριν το «πράσινο» φως για να επιτραπεί ξανά η είσοδος σε εστίαση και καταστήματα λιανεμπορίου σε ανεμβολίαστους χωρίς αρνητικό rapid test. Η κατάργηση του ενός self test την εβδομάδα στα σχολεία έδειξε μάλλον τον δρόμο και για την κατάργηση και του rapid test για τους ανεμβολίαστους

Θάνος Πλεύρης - Άρση μέτρων

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού παραμένει κανονικά γιατί είναι πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ισχύει. Αυτό που εξετάζεται και θα φανεί είναι για την περίοδο του καλοκαιριού, δηλαδή είτε από 18 Απριλίου είτε από τον Μάιο, η πρόσβαση στους χώρους, και κατά βάση σε εξωτερικούς χώρους, να γίνεται χωρίς την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού.»

Στη συνέχεια όμως, όταν ρωτήθηκε αν αυτό θα γίνει μόνο για τους ανοιχτούς χώρους, απάντησε:

«Και στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς συνολικά για το καλοκαίρι.»

«Γενικότερα όσο πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι θέλουμε να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Παρουσιάστηκε στην Επιτροπή από τη γενική γραμματέα, την κυρία Αγαπηδάκη, ένα συνολικό πλάνο της κυβέρνησης, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό έχει και δυναμικά χαρακτηριστικά με βάση την πορεία της πανδημίας. Όσο δεν πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας θέλουμε να πάμε τουλάχιστον για τους εμβολιασμένους στην απόλυτη κανονικότητα αλλά και γενικότερα να υπάρξει άρση μέτρων. Άρα μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί μια σειρά από μέτρα αλλά σίγουρα, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο».

Γκίκας Μαγιορκίνης

Πρώτος έριξε τη «βόμβα» της προαναγγελίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης και έκτοτε τα σενάρια για την άρση του συγκεκριμένου μέτρου οργιάζουν.

«Στους επόμενους ένα με δύο μήνες. Θεωρώ ότι 50% πριν το Πάσχα να συμβεί αυτό, ίσως και τη Μεγάλη Εβδομάδα να μην έχουμε» είχε πει χαρακτηριστικά.

Τέλος τα μέτρα πριν ή μετά το Πάσχα;

Τα δύο σενάρια που συζήτησε η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας είναι τα εξής:

Κατάργηση των μέτρων πριν το Πάσχα του 2022: Αυτό το σενάριο θέλει τους ανεμβολίαστους να επιστρέφουν στους κλειστούς χώρους της εστίασης τη Μεγάλη Εβδομάδα, και συγκεκριμένα τη Μ. Δευτέρα, στις 18 Απριλίου.
Κατάργηση των μέτρων μετά την Πρωτομαγιά: Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί στις 2 Μαΐου σε εστίαση και λιανεμπόριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως του Dnews,η ημερομηνία που αναμένεται να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το πιστοποιητικό νόσησης και το υποχρεωτικό rapid test για ανεμβολίαστους μόνο στους εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και στα καταστήματα λιανικής είναι τη Μεγάλη Δευτέρα.

Συνεπώς, ανεμβολίαστοι πολίτες χωρίς επίδειξη rapid test θα μπορούν να πίνουν τον καφέ τους σε εξωτερικούς χώρους εστίασης αλλά και οι εμβολιασμένοι θα πάψουν τα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Παράλληλα, όπως προαναφέραμε θα σταματήσει και το «σκανάρισμα» του πιστοποιητικού για τους πελάτες σε καταστήματα λιανικής. Σε αυτή την περίπτωση όμως, υποχρεωτική θα μείνει η μάσκα τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι στιγμής όσοι δεν έκαναν τρίτη δόση εμβολίου δεν έχουν πρόσβαση στους εξής χώρους:

κέντρα διασκέδασης 
κλειστούς χώρους εστίασης 
θέατρα 
κινηματογράφους 
μουσεία 
εκθέσεις 
συνέδρια 
γυμναστήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365