Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Αυξημένος ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού σε όσους η πίεση ανεβαίνει όταν είναι όρθιοι

Μελέτη

Αν η αρτηριακή πίεση ενός ανθρώπου αυξάνει όταν στέκεται όρθιος τότε μπορεί να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.


Αν η αρτηριακή πίεση ενός ανθρώπου αυξάνει όταν στέκεται όρθιος τότε μπορεί να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες.


Τυπικά, η συστολική πίεση (ο μεγαλύτερος από τους δύο αριθμούς) πέφτει ελαφρά όταν κάποιος στέκεται όρθιος. Η νέα μελέτη δείχνει ότι όταν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή η πίεση ανεβαίνει, τότε αυτό αποτελεί παράγοντα αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Πάολο Παλατίνι του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Hypertension (Υπέρταση), μελέτησαν 1.207 ανθρώπους, από 18 έως 45 ετών, με υψηλή πίεση (συστολική 140-159 mm Hg και διαστολική 90-100 mm Hg), εκ των οποίων κανένας δεν έπαιρνε αντι-υπερτασικά φάρμακα, ενώ όλοι θεωρούνταν χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου με βάση τον τρόπο ζωής τους και το ιατρικό ιστορικό τους (ανυπαρξία διαβήτη, νεφρικής ανεπάρκειας ή καρδιοπάθειας).


Η πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε κατ' επανάληψη τόσο σε ξαπλωτή ή καθιστή στάση όσο και σε όρθια. Στους περισσότερους η πίεση έπεφτε κατά μέσο όρο 3,8 mm Hg στην όρθια στάση, αλλά σε ορισμένους η πίεση ήταν αυξημένη κατά μέσο όρο 11,4 mm Hg όταν στέκονταν όρθιοι. Στη διάρκεια μίας περιόδου 17 ετών συνέβησαν 105 εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια.


Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μία μεγάλη αύξηση στην αρτηριακή πίεση όταν κάποιος είναι όρθιος, σε σχέση με την καθιστή ή την ξαπλωτή στάση, συνιστά προγνωστικό δείκτη αυξημένου κινδύνου για έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο σοβαρό καρδιαγγειακό περιστατικό.


Η πιθανότητα τέτοιου επεισοδίου είναι σχεδόν διπλάσια στους ανθρώπους που εμφανίζουν την μεγαλύτερη αύξηση στην πίεσή τους ανάμεσα στην καθιστή και την όρθια στάση.


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τους καπνιστές (το 32% της ομάδας των ατόμων με αύξηση της πίεσης σε όρθια στάση έναντι 20% στην ομάδα με μείωση της πίεσης). Επίσης, η επινεφρίνη/κρεατινίνη ήταν υψηλότερη στα άτομα με αύξηση της πίεσης σε όρθια στάση, ενώ αντίθετα η χοληστερίνη τους ήταν χαμηλότερη.


«Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεσή μας ότι μία αισθητή αύξηση στην πίεση του αίματος από την ξαπλωτή ή καθιστή στάση στην όρθια μπορεί να είναι σημαντική ως πρόγνωση στους νεαρούς ενήλικες με υψηλή αρτηριακή πίεση.


Μάλλον εκπλαγήκαμε που ακόμη και μία σχετικά μικρή αύξηση στην πίεση σε όρθια στάση, της τάξης των 6 έως 7 mm Hg, συνιστά προγνωστικό δείκτη για σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά σε βάθος χρόνου», δήλωσε ο δρ Παλατίνι.


Γι' αυτό, όπως είπε, η πίεση πρέπει να μετριέται και σε όρθια στάση, ιδίως στους νέους και τους μεσήλικες ανθρώπους με υπέρταση, κάτι που θα βοηθήσει ώστε να αρχίσουν νωρίτερα την ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία.


Περίπου το 40% των ανθρώπων, παγκοσμίως, έχουν υψηλή πίεση αίματος. Εκτός από τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι άνθρωποι με υπέρταση στη μέση ηλικία, σύμφωνα με την American Heart Association, έχουν πενταπλάσια πιθανότητα για εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας τους και διπλάσια για άνοια και Αλτσχάιμερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365