Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Απότομο φρενάρισμα: Πότε «επιτρέπεται», τι προβλέπει ο ΚΟΚ

Tι προβλέπει ο ΚΟΚ

Συχνά στους δρόμους συμβαίνουν τροχαία ή εντάσεις μεταξύ οδηγών με αφορμή ένα απότομο φρενάρισμα.


Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως είναι... νόμιμοι αν φρενάρουν απότομα και προκαλέσουν ατύχημα.


Ωστόσο, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ξεκάθαρος ως προς το πότε «επιτρέπεται» και πότε όχι να επιβραδύνουμε το όχημά μας απότομα.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 24 του ΚΟΚ για την επιβράδυνση ισχύουν τα εξής:


1. Απαγορεύεται η απότομη τροχοπέδηση, εκτός αν την επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.


2. Με εξαίρεση την περίπτωση που η μείωση της ταχύτητας γίνεται για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου, ο οδηγός μπορεί να επιβραδύνει σε σημαντικό βαθμό την κίνηση του οχήματός του, μόνο αν αυτό δεν δημιουργεί κίνδυνο ή δεν προκαλεί δυσχέρεια στους άλλους οδηγούς και μετά προηγούμενη πάντοτε σαφή και έγκαιρη προειδοποίηση. Η προειδοποίηση δίνεται με τα φώτα πέδησης ή φωτεινού συναγερμού του οχήματος ή με το χέρι (έκταση του βραχίονα και συνεχής κίνηση αυτού προς τα πάνω και κάτω).


3. Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ.


Συνεπώς, σύμφωνα με τον ΚΟΚ, απαγορεύεται η απότομη τροχοπέδηση, εκτός αν την επιβάλλουν λόγοι ασφαλείας.


Βέβαια, το μεγάλο θέμα είναι να αποδείξει ο οδηγός που σταμάτησε απότομα ότι έπρεπε να το κάνει για λόγους ασφαλείας ώστε να μην έχει... διαφωνίες με τους άλλους οδηγούς που τυχόν εμπλακούν σε ατύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365