Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Άσχημα νέα: Ανατροπή με τις ημέρες που μπορεί κάποιος να μεταδώσει κορονοϊό

Νέα μελέτη

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Imperial College του Λονδίνου, οι περισσότεροι άνθρωποι με τον ιό είναι μολυσματικοί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet Respiratory Medicine, έδειξε πως τα δύο τρίτα των περιπτώσεων συνεχίζουν να τον μεταδίδουν τον ιό πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ το ένα τέταρτο παραμένει μολυσματικό ακόμη και μετά από μια εβδομάδα νόσησης.


Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις οδηγίες του NHS, οι οποίες αναφέρουν ότι «πολλοί δεν είναι μολυσματικοί για τους άλλους μετά από πέντε ημέρες».


Εκτός αυτού, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας «ακυρώνουν» την καραντίνα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – που είναι στις 5 ημέρες- καθώς αποδεικνύει και επιστημονικά πως οι περισσότεροι μεταδίδουν τον ιό αρκετές ημέρες μετά.


Σχετικά με τη μελέτη, οι ειδικοί παρακολούθησαν 57 άτομα στο σπίτι τους αφού εκτέθηκαν στο Covid για να εξετάσουν πόσο καιρό παρέμειναν μολυσματικοί.


Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματά τους και έκαναν λεπτομερείς καθημερινές εξετάσεις για να δουν πόσο ιό αποβάλλουν.


Μόλις ένας στους πέντε ανθρώπους ήταν μολυσματικός πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του, αλλά τα δύο τρίτα των περιπτώσεων εξακολουθούσαν να είναι μολυσματικοί πέντε ημέρες μετά την πρώτη αδιαθεσία.


Ο καθηγητής Lalvani, διευθυντής της ερευνητικής μονάδας NIHR Health Protection Research Unit in Respiratory Infections στο Imperial, δήλωσε: «Πριν από αυτή τη μελέτη μας έλειπε η μισή εικόνα σχετικά με τη μολυσματικότητα, επειδή είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε οι άνθρωποι εκτίθενται για πρώτη φορά στον SARS-CoV-2 και πότε γίνονται για πρώτη φορά μολυσματικοί».


Και πρόσθεσε: «Συνδυάζοντας τα αποτελέσματά μας με όσα γνωρίζουμε για τη δυναμική των λοιμώξεων Όμικρον, πιστεύουμε ότι η διάρκεια της μολυσματικότητας που παρατηρήσαμε είναι σε γενικές γραμμές γενικεύσιμη στις τρέχουσες παραλλαγές SARS-CoV-2, αν και το μολυσματικό τους παράθυρο μπορεί να είναι λίγο μικρότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365