Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Αυτό είναι το σύμπτωμα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς

Σε επιφυλακή οι παιδίατροι

«Το μόνο ειδικό σύμπτωμα είναι ο ίκτερος», δήλωσε η κ. Ινώ Καναβάκη παιδογαστρεντερολόγος, παιδοηπατολόγος του νοσοκομείου Αττικόν για τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά.


Σε επιφυλακή οι παιδίατροι για την οξεία ηπατίτιδα που προσβάλει τα παιδιά

Έντονη ανησυχία επικρατεί από την έξαρση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.


Όπως είπε στην ΕΡΤ η κ. Ινώ Καναβάκη παιδογαστρεντερολόγος, παιδοηπατολόγος του νοσοκομείου Αττικόν, υπάρχουν μέχρι στιγμής 170 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, με τα περισσότερα να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα αλλά όλοι οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή.


Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά

Όπως είπε η κ. Ινώ Καναβάκη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής και καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουνε μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να κόβεται η αλυσίδα μετάδοσης.


Οι ενδείξεις για τους γονείς – Στα μάτια το πρώτο σημάδι


Όσον αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ξεκαθαρίζει ότι, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.


Όσο για τα άλλα συμπτώματα αυτά είναι:


Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων

Κνησμός στο σώμα

Πυρετός

Ναυτία

Πόνος στη κοιλιά


Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ

ην εικόνα που υπάρχει από μέχρι τώρα κρούσματα της ηπατίτιδας στα παιδιά αξιολογεί η επιστημονική κοινότητα τη στιγμή που ο ΠΟΥ, τις προηγούμενες ημέρες και το πρώτο θύμα της ασθένειας που «χτυπά» κυρίως τα παιδιά ως και 16 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών η οξεία ηπατίτιδα οφείλεται σε γνωστό μέχρι τώρα αδενοϊό ωστόσο η εξάπλωση μέχρι τώρα δεν είναι εκτεταμένη. Ταυτόχρονα παιδίατρος διερωτάται αν ο κορονοϊός τροποποίησε το ανοσοποιητικό των παιδιών γεγονός που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της ηπατίτιδας.


Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου σημειώνοντας πως αν βρίσκεται πίσω από τα οξεία περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά ο αδενοϊός 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό.


Ηπατίτιδα και αδενοϊός 41

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως στην Ελλάδα «δεν θα έχουμε πολλά περιστατικά βαριάς ηπατίτιδας. Εάν συμβεί να έχουμε στη χώρα μας κρούσματα θα έχουμε το πολύ 5-15 περιστατικά όλο τον χρόνο. Εκτός και αν αλλάξει κάτι στα ποσοστά των άλλων χωρών που ήδη υπάρχουν κρούσματα. Για τα περιστατικά αυτά που θα χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος, θα πρέπει να πούμε ότι η επέμβαση δεν γίνεται στην χώρα μας και οι ασθενείς θα πρέπει να μεταβούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού». Μιλώντας στο MEGA ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία καταδεικνύουν πως η ηπατίτιδα δεν οφείλεται στο εμβόλιο αφού κανένα από τα 111 περιστατικά στην Βρετανία δεν είχε εμβολιαστεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365