Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Πυροτεχνήματα: Πώς θα κρατήσετε τον σκύλο ήρεμο και ασφαλή

Οι ξαφνικοί, αναπάντεχοι κρότοι, τους προκαλούν έντονο φόβο
Τη στιγμή που ο δείκτης του ρολογιού δείχνει 24:00, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, και ακούγεται το «Χριστός Ανέστη», συνηθίζεται να πέφτουν βεγγαλικά. Είναι η στιγμή που… «παγώνει» το αίμα πολλών σκύλων. Οι ξαφνικοί, αναπάντεχοι κρότοι, τους προκαλούν έντονο φόβο.

«Μπορεί τα πυροτεχνήματα να προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα και να προκαλούν τον θαυμασμό σε μικρούς και μεγάλους, όμως είναι τρομακτικά για τα κατοικίδια -και μη- ζώα. Ο έντονος κρότος είναι κοινός φόβος ανάμεσα στα ζώα, μιας και θυμίζει αρκετά τους κεραυνούς. Πολλά σκυλιά φτάνουν σε σημείο να το σκάνε από τα σπίτια τους, στην προσπάθειά τους να βρουν κάπου να κρυφτούν, ενώ άλλα αυτοτραυματίζονται, καθώς δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν το τόσο έντονο στρες», επισημαίνει η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, Στέλλα Ρηγάκη.

Εάν, λοιπόν, έχετε έναν σκυλάκο που στο άκουσμα των βεγγαλικών/πυροτεχνημάτων τρέμει η καρδούλα του, μπορείτε να του συμπαρασταθείτε, και να τον κάνετε να νιώσει κάπως καλύτερα.


«Όπως κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος, καλούμαστε για ακόμα μία φορά να προστατέψουμε τα ζωάκια μας αυτές τις μέρες. Το βασικό μέλημά μας πρέπει να είναι, στην περίπτωση που ο σκύλος μας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, να τον μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε την ένταση του κρότου, και τον κάνουμε πιο ανεκτό για τον σκύλο μας. Παράλληλα, ελαχιστοποιούμε το ενδεχόμενο μιας πιθανής απόδρασης από την αυλή», αναφέρει η κυρία Ρηγάκη.

Για κάθε ενδεχόμενο, θα ήταν καλό, όπως λέει η θετική εκπαιδεύτρια, να φοράτε κολάρο στον σκύλο σας, στο οποίο να αναγράφονται τα στοιχεία σας, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που σκυλιά έχουν καταφέρει να το σκάσουν ακόμη και μέσα από το σπίτι.

Για να μειώσετε τον εξωτερικό θόρυβο, η κυρία Ρηγάκη προτείνει να αυξήσετε την ένταση του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης. Επίσης, μπορείτε να αναζητήσετε στο Διαδίκτυο μουσικά κομμάτια, τα οποία στοχεύουν στο να ηρεμούν τα σκυλάκια μας.

«Παράλληλα, προτείνονται ρούχα τα οποία είναι σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ασκούν μία ήπια και σταθερή πίεση, η οποία φαίνεται να προσφέρει μία αίσθηση ασφάλειας – αν και τα περισσότερα σκυλάκια θα θελήσουν να αναζητήσουν αυτήν την ασφάλεια στην αγκαλιά του κηδεμόνα τους. Σε αυτήν την περίπτωση, μερικά χάδια και καθησυχαστικά λόγια θα βοηθήσουν τον σκύλο μας. Εξάλλου, αυτό ήρθε να αναζητήσει στην αγκαλιά μας. Μη σας ανησυχούν οι φήμες ότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται ο φόβος τους, μιάς και αυτή η θεωρία έχει διαψευστεί. Ο σκύλος μας εκείνη τη στιγμή έχει ανάγκη την ασφάλεια που μπορούμε να του προσφέρουμε», τονίζει η κυρία Ρηγάκη και προσθέτει: «Στην περίπτωση, όμως, που ο φόβος του σκύλου μας είναι τόσο έντονος που τίποτα από τα παραπάνω δεν τον καθησυχάζει, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με κάποιον θετικό εκπαιδευτή, αρκετό καιρό πριν, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε με το σκυλάκι μας, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του και δείχνοντάς του με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο φόβος του σκύλου μπορεί να μειωθεί αισθητά, ή ακόμη και να εξαλειφθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365