Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Απαντήσεις από τις βιοψίες ήπατος σε όσα έκαναν μεταμόσχευση

Το 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41
«Καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E, δεν συνδέεται με τις οξείες ηπατίτιδες στα παιδιά με άσχημη κλινική εικόνα» επανέλαβε η Κική Σονίδου, πρόεδρος Ελλήνων Γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.


Η ίδια απέδωσε τα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας στον αδενοϊό 41. Παράλληλα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου σημείωσε πως: «Περισσότερα δεδομένα θα έχουμε από τις βιοψίες ήπατος, στα μεταμοσχευθέντα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο».


Η κ. Σονίδου ανέφερε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο «από τα 160 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Όλα είναι καλά στην υγεία τους δεν κινδύνευσαν και δεν σημειώθηκε ανθρώπινη απώλεια».


«Τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόλις στο 16%» ανέφερε, οπότε «δεν μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτό την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, από τον Ιανουάριο του ’22».


Τόνισε πως «το 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41, εκεί έχουμε αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων» αλλά όπως διευκρίνισε «δεν είμαστε σίγουροι ακόμη» και συμπλήρωσε πως «δεν έχει ταυτοποιηθεί καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E οπότε και δεν συνδέονται με τις οξείες ηπατίτιδες που παρατηρήσαμε στα παιδιά με την άσχημη κλινική εικόνα».


Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου μίλησε και για την περίπτωση το πρόβλημα της οξείας ηπατίτιδας να επεκταθεί και σε άλλες ηλικίες λέγοντας πως «μιλάμε για ηλικίες από μερικών μηνών μέχρι 16 ετών. Το καλό νέο είναι πως οι περιπτώσεις αυτές της οξείας ηπατίτιδας είναι σπάνιες. Μέχρι προχθές σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ είναι 200, με τις περισσότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ανησυχητικό είναι πως ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος».


Όπως υπογράμμισε «πρέπει να εξεταστεί στα παιδιά που νοσούν βαρύτερα εάν υπάρχει ένας υποκείμενος παράγοντας, ανοσολογικός ή άλλος που να τα προδιαθέτει στο να έχουν αυτή τη σοβαρή εξέλιξη», ενώ εκτίμησε πως «περισσότερα δεδομένα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες από τη Βρετανία, σχετικά και με τις βιοψίες ήπατος».


Στους γονείς συνέστησε «εάν ένα παιδί έχει συμπτώματα στο γαστρεντερικό (εμέτους, διάρροιες, πόνους στην κοιλία,) που δεν βελτιώνονται, είτε πυρετό και ίκτερο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365