Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ενέργεια: Πτώση στο diesel κίνησης και την βενζίνη – Νέο άλμα στο ρεύμα

Τα νέα στοιχεία είναι η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του diesel
Όλα τα βλέμματα είναι καρφωμένα για μία ακόμη εβδομάδα, στην αγορά ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν κάποιες αμυδρές ελπίδες για μερική αποκλιμάκωση των τιμών, κάτι που ωστόσο μένει να αποδειχθεί δεδομένου ότι τα πάντα είναι ρευστά και στις αγορές, αλλά και μέτωπο της Ουκρανίας.

Τα νέα στοιχεία είναι η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του diesel κίνησης, λόγω της κρατικής επιδότησης, μία μείωση που αναμένεται να φανεί σε όλα τα πρατήρια καυσίμων μέχρι και αύριο. Οι νέες τιμές κυμαίνονται από 1,690 ευρώ το λίτρο 1,760 ευρώ, αυτές που έχουν ενσωματώσει την επιδότηση.

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση δίνεται απευθείας στα διυλιστήρια, ενώ έχει και αναδρομική ισχύ από την 1η Απριλίου. Με βάση την νομοθεσία, το μέτρο θα ισχύσει έως και το τέλος του μήνα και θα είναι οριζόντιο, δηλαδή θα αφορά τους πάντες που προμηθεύονται diesel κίνησης από την αντλία.

Μάλιστα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο, στην περίπτωση που οι συνθήκες το επιβάλλουν να επεκταθεί χρονικά το μέτρο.

Παράλληλα παράγοντες της αγορά εκτιμούν ότι από σήμερα ενδεχομένως θα δούμε και τις πρώτες άξιες λόγου μειώσεις και στην βενζίνη, μειώσεις που θα περάσουν στο σύνολό τους στον τελικό καταναλωτή μέχρι και την Τετάρτη ή Πέμπτη.

Η μείωση αυτή μπορεί να υπερβεί ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο, ενώ αν διατηρηθεί η τιμή του μαύρου χρυσού στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή λίγο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τότε η μείωση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο αν αλλάξει η τάση και ξεκινήσει νέος κύκλος ανόδου, τα πάντα μπορεί να ανατραπούν.

Τα κακά μαντάτα έρχονται από το μέτωπο της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Έτσι μετά από μία περίοδο συσσώρευσης της τιμής λίγο πάνω από τα 200 – 220 ευρώ την μεγαβατώρα, εκτοξεύτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο και πλέον για σήμερα διαμορφώνεται στα 334 ευρώ, από 202 ευρώ που ήταν την Παρασκευή, αύξηση 65%.

Αιτία της ανόδου, το μίνι ράλι της περασμένης εβδομάδος στην τιμή του φυσικού αερίου, και επίσης το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το μίγμα, με μεγαλύτερη συμμετοχή του φυσικού αερίου. Για αύριο μάλιστα η συμμετοχή είναι στο 44%.

Αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου, αυτή θα ξεκινήσει αύριο από τα 113 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ μεσοβδόμαδα είχε βρεθεί και στα 131 ευρώ, απόρροια των πιέσεων της Ρωσίας προς την Δύση, ώστε να πληρώνεται το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Τέλος να σημειωθεί ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία σήμερα της τιμής του «μαύρου χρυσού», που την Παρασκευή βρέθηκε κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε λίγο πάνω από αυτό το όριο και συγκεκριμένα στα 104 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365