Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Έφτασε η μεγάλη ώρα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Τι προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Η πολυαναμενόμενη επιδότηση των ηλεκτρικών συσκευών «ξεπαγώνει» και οι δικαιούχοι ετοιμάζονται για... αγορές νέων κλιματιστικών και ψυγείων - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις.


Όλα δείχνουν πως έπειτα από «πάγο» μερικών μηνών, «ξεκλειδώνει» επιτέλους η επιδότηση για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών.


Πιο συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες σχεδόν 200.000 νοικοκυριά θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα voucher που θα καλύπτουν έως και το 50% της αξίας των αγορών τους, προκειμένου να αποσύρουν παλιές και ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές.


Στόχος του προγράμματος, άλλωστε, είναι να αντικαταστήσουν οι παλιές συσκευές με νέες υψηλής ενεργειακής κλάσης, ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. 


Όσο για τον αρχικό στόχο του υπουργείου Περιβάλλοντος - για έναρξη επιδοτήσεων πριν το Πάσχα - φαίνεται πως αυτός καθυστέρησε, αφού οι ανατιμήσεις που έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε - μεταξύ άλλων - σε αύξηση της τάξης του 10% στα προϊόντα αλλά και σε σημαντικές καθυστερήσεις στις εισαγωγές ακόμα και για τρεις ή τέσσερις μήνες.


Τι προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στη δράση είναι η ανακύκλωση των παλιών συσκευών.


Η παλιά συσκευή προς αντικατάσταση, μάλιστα, θα πρέπει να λειτουργεί - αλλιώς δεν θα γίνεται δεκτή.


Τα ωφελούμενα νοικοκυριά θα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές.


Σημειώνεται, τέλος, πως θα υπάρχουν οικονομικά κριτήρια. Ανάλογα με το εισόδημα θα υπάρχει και ανάλογη επιδότηση.


Ποιες συσκευές επιδοτούνται

Ψυγεία

Καταψύκτες

Κλιματιστικά


Ποιες συσκευές δεν επιδοτούνται

Ηλεκτρικές κουζίνες

Πλυντήρια ρούχων

Πλυντήρια πιάτων

Πώς θα γίνεται η αίτηση

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αίτηση θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet, ενώ θα χρειάζεται και το ΑΦΜ.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε συγκεκριμένα σημειώσει:


«Θα ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα και εκεί θα δηλώνει με τους κωδικούς taxisnet ο ενδιαφερόμενος είτε μόνος του, είτε μέσα από τον λογιστή, είτε και από το κατάστημα που μπορεί να πάει, θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει και το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό.»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365