Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Ανατροπή σε όσα ξέραμε από νέα μελέτη: Η διπλή μάσκα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης κορονοϊού

Η διπλή μάσκα δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να κολλήσουν ή να διαδώσουν το Covid
Η διπλή μάσκα δεν λειτουργεί όπως νομίζαμε και μάλιστα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και εξάπλωσης του κορονοϊού διαπιστώνει νέα μελέτη, παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ εξακολουθούν να τη συνιστούν.


Η διπλή μάσκα δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να κολλήσουν ή να διαδώσουν το Covid - και μπορεί ακόμη και να αυξήσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μια μελέτη.


Οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών των ΗΠΑ συμβουλεύουν τους Αμερικανούς να φοράνε διπλή μάσκα αν δεν μπορούν να προμηθευτούν μια ιατρική μάσκα (τύπου KN95) από τις αρχές του 2021, ισχυριζόμενοι ότι αυξάνει την προστασία.


Αλλά τώρα οι ερευνητές λένε ότι η χρήση δύο μασκών μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει το αντίθετο, δημιουργώντας «μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας» που κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν περιττούς κινδύνους.


Όπως γράφει η DailyMail, η χρήση δύο υφασμάτινων μασκών μπορεί επίσης να πιεστεί περισσότερος αέρας μέσα από τα κενά, αυξάνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέεται.


Η μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε μοντέλα προσομοίωσης σε υπολογιστή, εξέτασε υφασμάτινες μάσκες, οπότε τα ευρήματα δεν ισχύουν απαραίτητα για τις χειρουργικές μάσκες ή τις μάσκες N95 που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.


Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χρήση δύο στενών μασκών θα μπορούσε να προκαλέσει «δυσκολίες στην αναπνοή».


Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν τη χρήση μιας υφασμάτινης μάσκας πάνω από μια χειρουργική μάσκα για να επιτευχθεί «καλύτερη εφαρμογή και επιπλέον προστασία».


Εμπειρογνώμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins έκαναν προσομοιώσεις σε υπολογιστή τρισδιάστατων κεφαλιών με βάση 100 άνδρες και 100 γυναίκες.


Η ομάδα υπολόγισε την αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος, η οποία μετράει πόσα σταγονίδια γεμάτα ιούς συλλαμβάνονται ή εμποδίζονται από τη μάσκα.


Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Physics of Fluids, δείχνουν ότι η χρήση δύο καλυμμάτων προσώπου παρέχει "αμελητέα, αν υπάρχει, αύξηση της προστασίας".


Δύο μάσκες "ενδέχεται να μην βελτιώνουν σημαντικά" την προστασία από την εισπνοή σωματιδίων του ιού.


Ωστόσο, δήλωσαν ότι, ενώ θα μπορούσε "θεωρητικά" να μειωθεί η ποσότητα του ιού που θα μπορούσε να περάσει μέσα από τη μάσκα, αν φοριούνται δύο καλυμμένα με καλή εφαρμογή καλύμματα προσώπου, αυτό "θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε δυσκολίες στην αναπνοή".


Μια δεύτερη μάσκα κακής εφαρμογής μειώνει την ποσότητα του αέρα που μπορεί να φιλτραριστεί μέσω του καλύμματος - αναγκάζοντας περισσότερο αέρα μέσα από τυχόν κενά μεταξύ της μάσκας και του προσώπου.


Είπαν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να έχουν μια "ψευδή αίσθηση ασφάλειας όταν επιλέγουν τη διπλή μάσκα", και ως εκ τούτου να είναι λιγότερο πιθανό να κρατούν κοινωνικές αποστάσεις ή να λαμβάνουν άλλες προφυλάξεις.


Η διπλή μάσκα έχει γίνει "όλο και πιο δημοφιλής" για τους Αμερικανούς που δεν έχουν πρόσβαση στις πιο αποτελεσματικές μάσκες N95 και KN95, δήλωσαν οι ερευνητές, γεγονός που καθιστά τα ευρήματα σημαντικά.


Είπαν ότι μια υφασμάτινη μάσκα θα ήταν καλύτερη από δύο, αλλά ο καλύτερος τύπος μάσκας είναι αυτός που εφαρμόζει σφιχτά όπως η N95 ή η KN95.


Οι επικεφαλής της βρετανικής υγείας έχουν δηλώσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχουν "επαρκή στοιχεία" για να συστήσουν τη διπλή μάσκα.


Το Covid μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνει ένα μολυσμένο άτομο όταν αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται.


Τα μεγάλα σωματίδια μπορούν να προσγειωθούν στη μύτη ή το στόμα των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά, ενώ τα μικρότερα σταγονίδια που μεταφέρονται με τον αέρα παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα.


Τα στοιχεία δείχνουν ότι, όταν φοριούνται σωστά, οι μάσκες μπορούν να μειώσουν την εξάπλωση αυτών των σωματιδίων - αλλά το πόσο πολύ είναι ακόμη αμφισβητούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365