Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Ο Γρίφος της Καρατζόβας: Το μανιτάρι της Πιπεριάς

Λύστε τον Γρίφο - Γράφει ο ACHRIDA365

Ένας βοτανολόγος παρατήρησε ότι ένα μανιτάρι στην περιοχή της Πιπεριάς διπλασιάζεται σε μέγεθος (ύψος) κάθε μέρα. Την εκατοστή μέρα το ύψος του είναι 40 εκατοστά ποια μέρα το ύψος του ήταν 10 εκατοστά; 


Οι Πιπεριές (μέχρι το 1926 Μπίτζιο Μαχαλά) είναι χωριό του δήμου Αλμωπίας, της περιφερειακής ενότητας (πρώην νομού) Πέλλας, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Πιπεριές έχουν 558 κατοίκους. Βρίσκονται σε υψόμετρο 160 μέτρων, 3 χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου, την Αριδαία, στον δρόμο προς τα Λουτρά Πόζαρ. Το όνομα το χωριό το πήρε από τις καλλιέργειες πιπεριών. Σήμερα στο χωριό καλλιεργούνται αμπέλια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια, σπαράγγια, τριφύλλια, καλαμπόκια και σιτάρι.

Το χωριό είχε μουσουλμανικό πληθυσμό στις αρχές του 20ού αιώνα. Στην απαρίθμηση του 1913 είχε 1.201 κατοίκους και στην απογραφή του 1920 είχε 856 κατοίκους. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, οι μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στην Τουρκία και στο χωριό εγκαταστάθηκαν 136 προσφυγικές οικογένειες και ο οικισμός έγινε αμιγώς προσφυγικός. Στην απογραφή του 1928 είχε 427 κατοίκους και στην απογραφή του 1940 ο πληθυσμός του είχε αυξηθεί σε 631.[3] Οι Πιπεριές ορίστηκαν έδρα ομώνυμης κοινότητας και με το πρόγραμμα Καποδίστριας, ο οικισμός προσαρτήθηκε στον δήμο Αριδαίας το 1997. Με το πρόγραμμα Καλλικράτης, προσαρτήθηκε στον δήμο Αλμωπίας.

Στην εκκλησία του χωριού, η οποία κτίστηκε την περίοδο 1953 - 1965, φυλάσσεται η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 12ου αιώνα, η οποία προέρχεται από το χωριό Γεντζέ της Πανόρμου Βιθυνίας. Στο χωριό διοργανώνεται τον Δεκαπενταύγουστο πανηγύρι. Επίσης, την προτελευταία Κυριακή του Νοέμβρη διοργανώνεται στο χωριό η γιορτή του τσίπουρου.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές δομές, στο χωριό λειτουργεί μόνο Νηπιαγωγείο υπό τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Πέλλας.


 (πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/Πιπεριές)


 ACHRIDA365


*Λύστε τον γρίφο και δώστε την απάντηση στα σχόλια.


* Η σωστή απάντηση θα δοθεί στον γρίφο της επόμενης βδομάδας.


ΛΥΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ (Ληστεία στη τράπεζα της Αριδαίας…): Ένοχος ήταν σίγουρα ο Β. 

4 σχόλια:

  1. Στην 25 ημέρα ήταν 10 εκατοστά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος την 10η μέρα!

      Διαγραφή
    2. Την ημέρα 98 ήταν 10 εκατοστά.
      Την ημέρα 99 ήταν 20 εκατοστά
      Την ημέρα 100 ήταν 40 εκατοστά

      Διαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365