Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

ΒΙΝΤΕΟ: Η εκκλησία του Άγιου Ιωάννης στο Άνω Λουτράκι

Δείτε το βίντεο
Το Άνω Λουτράκι είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός σε υψόμετρο 600 μέτρων στην κορυφή του βουνού Ίσιο Πεύκο και απέχει 3  χιλιόμετρα από το σημερινό χωριό. Αρχικά το χωριό ονομάστηκε «Πόζαρ» και σχετίζεται με τις θερμές πηγές της περιοχής. Αργότερα είχε την ονομασία «Ποζάρτσκου» που σημαίνει Λουτράκι.

 Στο Άνω Λουτράκι σώζεται η τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται τον 18ο αιώνα στο εσωτερικό της οποίας διατηρούνται σπάνιες εικόνες και λίγες μόνο αγιογραφίες. Η εκκλησία αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα για κάθε επισκέπτη κυρίως σε αυτούς που γνωρίζουν το θρύλο που έχει δημιουργηθεί.

 Σύμφωνα μ την παράδοση λοιπόν, σε κάποια μυστική κρύπτη της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη βρίσκονται κρυμμένες χρυσές λίρες, από τον καιρό που οι κάτοικοι του χωριού εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να μην πέσουν έρμαια στα χέρια των εχθρών τους , δηλαδή των Βουλγάρων που εποφθαλμιούσαν την περιοχή.


"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ"

ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Δείτε το βίντεο του InPozar:





1 σχόλιο:

  1. περισσότερα χρόνια οι τουρκοι ήταν αντίπαλοι του χωριού...βούλγαροι δεν πλησίασαν ποτέ...αλλά και κανείς άλλος δεν τόλμησε...Τσεκμές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365