Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Νέα επιπλοκή μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, μπορεί να μας "αφήσει" άνοια

Μελέτη

Μελέτη έδειξε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία από COVID-19 έναντι άλλων παραγόντων.


Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Forum Infectious Diseases (με δείκτη απήχησης 3.8), η μελέτη ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με επικεφαλής το νευρολόγο Adnan I. Qureshi από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, που είχε ως στόχο την αξιολόγηση της συχνότητας πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας σε ασθενείς έπειτα από πνευμονία από νόσο COVID-19 έναντι ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης σχολιάζουν ο Καθηγητής Νευρολογίας και Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροψυχολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Παρασκευάς και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.


Για τη διενέργεια της μελέτης, συγκεντρώθηκαν τα ηλεκτρονικά αρχεία 10.403 ασθενών με πνευμονία από νόσο COVID-19 από 110 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Μεταξύ των ασθενών αυτών, οι 312 ασθενείς διαγνώστηκαν με πρωτοεμφανιζόμενη άνοια, διάγνωση η οποία καταγράφηκε 182 ημέρες (διάμεση τιμή) μετά την πνευμονία από COVID-19. Από την άλλη μεριά, μεταξύ των 10.403 ασθενών με πνευμονία από άλλους παράγοντες πλην νόσου COVID-19, οι 263 ανέπτυξαν άνοια.


Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας συγκρίθηκε στις δύο ομάδες, έπειτα από στατιστική προσαρμογή ως προς διάφορους παράγοντες κινδύνου (ηλικία, φύλο, εθνικότητα, προηγούμενο ιατρικό ιστορικό), και φάνηκε ότι υπήρχε 30% μεγαλύτερη πιθανότητα για πρωτοεμφανιζόμενη άνοια στους ασθενείς που ανέκαμψαν από πνευμονία από COVID-19 έναντι άλλων παραγόντων (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,003). H διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρέμεινε σημαντική, ακόμα και όταν προσαρμόστηκαν δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία των ασθενών, όπως η εμφάνιση σηπτικού σοκ, η ανάγκη διασωλήνωσης ή μηχανικού αερισμού και η επιπλοκή με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγος αναλογιών – odds ratio = 1.3, 95% διάστημα εμπιστοσύνης 1.1-1.5, p=0,004).


Άλλοι παράγοντες που σχετίστηκαν με τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας ήταν η αυξημένη ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ, το ιστορικό κατάθλιψης, εγκεφαλοπάθειας ή οργανικού ψυχοσυνδρόμου και η εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι η πνευμονία από νόσο COVID-19 σχετίζεται ανεξάρτητα με την ανάπτυξη πρωτοεμφανιζόμενης άνοιας μετά τη νοσηλεία. Επομένως, θεράποντες ιατροί και ασθενείς θα πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι για αυτήν την πιθανή επιπλοκή και να αναζητούν εξειδικευμένο έλεγχο για την αξιολόγηση των τυχόν γνωστικών ελλειμμάτων των ασθενών με COVID-19 αναλόγως των ενδείξεων.


2 σχόλια:

  1. Mono.anikanous.na.mi.mas.afisi.apo.tosa.pola.pou.lene.i.meletes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ιός SARS-CoV-2, ενώ προσβάλλει πρωτίστως το αναπνευστικό σύστημα, μπορεί μέσω επιπλοκών να προσβάλλει και το καρδιαγγειακό. Επομένως δεν πρέπει να εκπλήσσουν παθολογικά ευρήματα που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος και τα αγγεία σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο COVID-19. Σ' αυτή την κατηγορία βρίσκεται και η στυτική λειτουργία που φαίνεται επίσης να επηρεάζεται:

    https://www.webmd.com/lung/news/20210407/erectile-dysfunction-risk-6-times-higher-in-men-with-covid

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365