Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Κορονοϊός: Πόσο συχνά μολύνονται οι εμβολιασμένοι - Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες

Μελέτη
Ποια εμβόλια συσχετίζονται περισσότερο με τη λοίμωξη από κορονοϊό σε εμβολιασμένους - Το ποσοστό προστασίας που προσφέρουν έναντι της  λοίμωξης COVID-19 σύμφωνα με νέα έρευνα.


Μία νέα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Viruses διερευνά τη συχνότητα και τους παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από κορονοϊό σε εμβολιασμένα άτομα. Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν όλα τα ενήλικα άτομα που είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τουλάχιστον 14 ημέρες πριν, κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 1 Φεβρουαρίου με 5 Δεκεμβρίου 2021, στο Βέλγιο. Όλες οι περιπτώσεις COVID-19 ήταν εργαστηριακά επιβεβαιωμένες.


Μεταξύ 8.062.600 πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων, καταγράφηκαν 373.070 λοιμώξεις COVID-19 που αντιστοιχούν σε επίπτωση 11.2 ανά 100 ανθρωπο-έτη. Ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Ad26.COV2.S (Johnson) ή με το εμβόλιο ChAdOx1 (AstraZeneca) συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 συγκριτικά με τον εμβολιασμό με το BNT162b2 (Pfizer) κατά 54% και 68%, αντίστοιχα, ενώ ο εμβολιασμός με το εμβόλιο mRNA-1273 (Moderna) συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 κατά 32%.


Το προηγούμενο ατομικό αναμνηστικό λοίμωξης COVID-19 προσέφερε προστασία έναντι της επαναλοίμωξης μετά τον εμβολιασμό κατά 77% συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου mRNA παρείχε επίσης προστασία έναντι της λοίμωξης COVID-19 κατά 56% συγκριτικά με όσους δεν είχαν λάβει αναμνηστική δόση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εμβολιασμένοι είχαν προηγούμενο ιστορικό COVID-19 και νόσησαν ξανά ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν συμπτώματα COVID-19 συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει.


«Τα αποτελέσματα της μελέτης συνηγορούν υπερ της αξίας του αναμνηστικού εμβολιασμού, καθώς και της προστασίας που παρέχει η υβριδική ανοσία έναντι της συμπτωματικής επαναλοίμωξης», αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα ευρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365