Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Πειραματικός ιός που σκοτώνει τον καρκίνο χορηγήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή

Οι δοκιμές στα ζώα ήταν επιτυχημένες
Ένας ιός που «σκοτώνει» τον καρκίνο, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο. Πρόκειται για ιό που κατασκεύασε οργανισμός έρευνας και θεραπείας της Αυστραλίας και ο οποίος συρρίκνωσε όγκους διαφόρων τύπων καρκίνου σε εργαστηριακά και ζωικά μοντέλα.

Η διαδικασία για να βγει στην αγορά ένα φάρμακο, απαιτεί περίπου 1.000.000.000 δολάρια, περίπου 10-15 χρόνια και διάφορα στάδια. Αρχικά είναι οι δοκιμές σε ζώα που γίνονται στα εργαστήρια, στη συνέχεια οι δοκιμές σε λίγους ανθρώπους και τέλος οι δοκιμές σε πολλούς ανθρώπους.

Αυτή τη φορά, στην Αυστραλία δοκιμάστηκε προ ημερών σε άνθρωπο, για πρώτη φορά, φάρμακο που «σκοτώνει» τον καρκίνο. Ο ιός λέγεται Vaxinia και οι δοκιμές στα ζώα ήταν επιτυχημένες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο κατασκευασμένος ιός, όταν θα εισέλθει στον οργανισμό μας, θα ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, κατά του καρκίνου. Επί της ουσίας, θα «σκοτώνει» καρκινικά κύτταρα.

Η Ιmugene Limited (εταιρία ανοσογκολογίας κλινικού σταδίου της Αυστραλίας) και η City Of Hope (εκ των μεγαλύτερων οργανισμών έρευνας και θεραπείας για τον καρκίνο), συνεργάστηκαν για να φτιάξουν αυτό το φάρμακο, το οποίο φιλοδοξεί να πετύχει αυτό που καμία προσπάθεια του τελευταίου αιώνα δεν πέτυχε: Να «νικήσει» τον καρκίνο.

Όσον αφορά αυτή την προσπάθεια, ο πρώτος ασθενής έλαβε τη δόση, σε κλινική δοκιμή φάσης 1 του CF33-hNIS VAXINIA, που χρησιμοποιείται σε άτομα με προχωρημένους συμπαγείς όγκους.

Η φάση 1 των δοκιμών αφορά την ασφάλεια και την εύρεση της σωστής δόσης, κάτι που μπορεί να μην αποδείξει την αποτελεσματικότητα της ανακάλυψης, στο σύνολο της, όμως θα δείξει αν οι επιστήμονες βρίσκονται στο σωστό δρόμο.

Ο ογκολυτικός ιός έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τους όγκους του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος, σε προκλινικά εργαστηριακά και ζωικά μοντέλα.

Το Vaxinia αναμένεται να δοκιμαστεί σε 100 καρκινοπαθείς, σε πρώτη φάση, οι οποίοι έχουν μεταστατικούς ή συμπαγείς προχωρημένους όγκους και έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον άλλες δύο θεραπείες.

Η μια ομάδα ασθενών θα λάβει το Vaxinia και η άλλη θα το λάβει μαζί με φάρμακο ανοσοθεραπείας. Η δοκιμή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Στις δοκιμές τα αποτελέσματα που εμφανίζονται σε ζώα, δεν έχουν την ίδια συνέπεια σε ανθρώπους, όμως τώρα οι ερευνητές, εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο ιός που κατασκεύασαν θα βελτιώσει τις πιθανότητες για τη «μάχη» απέναντι στον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365