Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Covid19: Στοιχεία σοκ για ανεμβολίαστους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις-Εξαπλάσιες οι πιθανότητες να πεθάνουν αν νοσήσουν

Έρευνα
Σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν βαριά με Covid-19, την επόμενη δεκαετία, έχουν οι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.


Οι άνθρωποι αυτοί, οι οποίοι δεν έχουν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά κινδυνεύουν μελλοντικά να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε περίπτωση που μολυνθούν από τον κορονοϊό, έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία και εισαγωγή σε ΜΕΘ, καθώς και εξαπλάσια να πεθάνουν λόγω της Covid-19, σε σύγκριση με τα άτομα χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου.


Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τις δρ Τζένιφερ Ντέηβιντσον και δρ Σάρλοτ Γουόρεν-Γκας, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 950.000 ενήλικες, από τους οποίους το 12% είχαν καρδιαγγειακή νόσο, το 32% δεν είχαν διαγνωσμένη τέτοια νόσο αλλά θεωρούνταν υψηλού κινδύνου για το μέλλον, ενώ το υπόλοιπο 56% είχαν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι 4.017 (με μέση ηλικία 58 ετών) είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και από αυτούς 576 πέθαναν (οι 219 στους 1.000), 159 εισήχθησαν σε ΜΕΘ νοσοκομείου (60 στους 1.000) και 1.091 χρειάστηκαν απλή νοσηλεία (414 στους 1.000).


Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19 ήταν σχεδόν παρόμοια μεταξύ των ανθρώπων με υψηλό και χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο (4,9 περιστατικά και 4,5 ανά 1.000 αντίστοιχα). Όμως ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στα άτομα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με εκείνα χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, η θνησιμότητα (311 έναντι 24 ανά 1.000), οι εισαγωγές σε ΜΕΘ (97 έναντι 36 ανά 1.000) και οι νοσηλείες (607 έναντι 169 ανά 1.000 άτομα).


Οι ερευνητές τόνισαν τη σημασία του εμβολιασμού για τους ανθρώπους με πολλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ήταν γνωστό από την αρχή σχεδόν της πανδημίας ότι η καρδιαγγειακή νόσος (ιστορικό εμφράγματος, εγκεφαλικού, στηθάγχης κ.α.) σχετίζεται με σοβαρότερα συμπτώματα και χειρότερη έκβαση της Covid-19. Η νέα μελέτη δείχνει ότι αυτό ισχύει και για όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου για το μέλλον. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όσοι έχουν πιθανότητα πάνω από 10% για έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.


«Είναι σημαντικό οι άνθρωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου να ενθαρρυνθούν να κάνουν τα εμβόλια και τις ενισχυτικές δόσεις κατά της Covid-19», τόνισε η δρ Γουόρεν-Γκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365