Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Ανατροπές και «παγίδες» – Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις φορολογικές δηλώσεις: Νέοι κωδικοί στο βασικό έντυπο Ε1, ολική επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης και της υποχρέωσης κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αλλά και ανατροπές στα ανείσπρακτα ενοίκια, συνθέτουν το φετινό τοπίο στις δηλώσεις, όπου και θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2021 πάνω από 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι.


Η προθεσμία για τις φορο-δηλώσεις λήγει στις 30 Ιουνίου και όσοι σπεύσουν να τις καταθέσουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνειδητοποιήσουν πως φέτος έχουν προκύψει … αρκετές «παγίδες». Όπως για παράδειγμα, τα ανείσπρακτα ενοίκια, για τα οποία δεν ισχύουν αυτή την χρονιά οι διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας και των σκληρών lockdown.


Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν εισπράττουν ενοίκια

Συγκεκριμένα, όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την ατυχία να μην εισπράττουν από τους μισθωτές τους τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει, για να μην φορολογηθούν βαριά για ποσά τα οποία … δεν μπαίνουν στην τσέπη τους θα πρέπει να προσέξουν κατά την υποβολή της δήλωσης τι δικαιολογητικά θα προσκομίσουν. Και αυτό γιατί δεν αρκεί πλέον μία εξώδικη καταγγελία της μίσθωσης όπως πέρυσι.


Φέτος, τα ποσά των οφειλόμενων ενοικίων τα οποία δεν κατάφερε να εισπράξει εντός του 2021 φορολογούμενος – ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων δεν θα συνυπολογιστούν στο συνολικό φορολογητέο εισόδημά του και δεν θα επιβαρυνθούν με φόρο εισοδήματος, εφόσον:


Μέχρι την προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων και έχει προσκομιστεί πριν από την υποβολή της δήλωσης το κατά περίπτωση ευκρινές αντίγραφο αυτών στη ΔΟΥ. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, πριν από την υποβολή ή της δήλωσης, να προσκομίσει στην αρμόδια ΔΟΥ ευκρινή φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων ή ασκηθεισών αγωγών που κατά περίπτωση υπάρχουν. Ειδικά για την περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή.

Δηλωθούν ξεχωριστά στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 της πρώτης σελίδας και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.

Όλα τα μυστικά για την υποβολή των φορο-δηλώσεων

Δεν είναι όμως αυτή η μόνη ανατροπή για φέτος. Με βάση τις διευκρινήσεις και τις οδηγίες της ΑΑΔΕ οι βασικότερες αλλαγές στα φετινά έντυπα και οι κωδικοί-«κλειδιά» είναι οι εξής:


Νέοι κωδικοί 043-044: Αφορούν εργαζόμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή, από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.


Νέοι κωδικοί 873-874: Αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.

Νέοι κωδικοί 081,082,083: Στο ενοίκιο για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Νέοι κωδικοί 084, 085, 086: Στο ενοίκιο για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Νέοι κωδικοί 818-820-822: Καταργήθηκε ο διαχωρισμός σε πρώτο και δεύτερο παιδί για το ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν.

Νέος κωδικός 087: Αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν. Δήλωση αριθμού δήλωσης μίσθωσης.

Νέοι κωδικοί 818, 820, και 822: Συμπληρώνονται από τον/την σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά σε κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.

Νέοι κωδικοί 633-634: Δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε Α.Ε.Ι. που δεν ασκούν ατομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του ΑΕΙ.

Νέος κωδικός 033: Συμπληρώνεται για τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο/ΜΣΣ και τα μη κοινά τέκνα του.


Προηγείται η… επικαιροποίηση στοιχείων

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι ενεργή, αλλά κάθε πολίτης πριν καταθέσει την δήλωσή του θα πρέπει να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του. Διαφορετικά δεν θα μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία.


Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 των φυσικών προσώπων, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, μέχρι και την 30η Ιουνίου 2022.


Οι φορολογούμενοι με την είσοδό τους στην εφαρμογή θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει τα στοιχεία επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία (ΑΜΚΑ, Ημ. Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).


Ο φόρος εισοδήματος που τυχόν προκύψει από την διαδικασία της εκκαθάρισης, θα αποπληρωθεί και φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη εξ’ αυτών να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2023.


Όποιος πάντως εξοφλήσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει έκπτωση 3% στο ποσό που καλείται να πληρώσει: Αρκεί βέβαια, για να «κερδίσει» την σχετική έκπτωση να καταβάλλει τον φόρο μέχρι και την τελευταία εργάσιμη του Ιουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365