Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Η εργασιακή γαλέρα στον τουρισμό φέρνει «τρύπα» 60.000 ελλείψεις προσωπικού - «Προτιμούν να κάτσουν σπίτι»

Οι κενές θέσεις στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθημερινά αυξάνονται
Αλαλούμ επικρατεί στα ξενοδοχεία της χώρας εν μέσω τουριστικής περιόδου με τον πρόεδρο των εργαζομένων Γιώργο Χότζογλου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και να κάνει λόγο για πάνω από 60.000 ελλείψεις προσωπικού.

Οι κενές θέσεις στις τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθημερινά αυξάνονται καθώς πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας παραιτούνται από τις θέσεις εργασία τους. Οι ελλείψεις προσωπικού που εκτιμάται από τον κ. Χότζογλου ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν φτάνουν τις 60.000 και αφορούν κυρίως σε σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονιστ, σερβιτόρους και καμαριέρες.

Στο μεταξύ οι καταγγελίες των εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας αυξάνονται καθημερινά. Μάλιστα το Dnews δέχτηκε καταγγελίες εργαζομένων σε ξενοδοχεία που οι εργοδότες τους, τους ζήτησαν να μην φορούν μάσκα γιατί πλήττεται η βιτρίνα του ξενοδοχείου... Ωστόσο ο νόμος για την χρήση μάσκας στους χώρους εργασίας αναφέρει ότι ο εργαζόμενος μπορεί αν θέλει να τη φοράει.

Παράλληλα σε τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους, με εργαζόμενους να υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο, ενώ στην Ομοσπονδία Εργαζόμενων στον Επισιτισμό και Τουρισμό φτάνουν καθημερινά δεκάδες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας.

Μόλις πριν λίγες ημέρες στην Μύκονο σε ελέγχους της Τουριστικής αστυνομίας ελέγχτηκαν 6 επιχειρήσεις και βρέθηκαν να παρανομούν οι 5 από αυτές,
Πιο συγκεκριμένα σε ξενοδοχεία βρέθηκαν 11 εργαζόμενοι εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας, ένας εκτός ωραρίου εργασίας και ένας που δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού, σε ψητοπωλείο να απασχολούνται 3 εργαζόμενοι εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας και 2 εκτός ωραρίου εργασίας, σε εστιατόριο – μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος που δεν ήταν καταχωρημένος στους πίνακες προσωπικού, σε καφέ μπαρ να απασχολείται εργαζόμενος εκτός δηλωθείσας ημέρας εργασίας και σε εστιατόριο να απασχολούνται 4 εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας.

Συνειδητά δεν πηγαίνουν για εργασία στον κλάδο του τουρισμού οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουρισμού – Επισιτισμού Γιώργο Χότζογλου καθώς υπάρχουν «συνθήκες γαλέρας» με χαμηλούς μισθούς.
Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου οι λόγοι που δεν πάνε οι εργαζόμενοι είναι:

- οι χαμηλοί μισθοί και η εργοδοτική παραβατικότητα
- πολλοί εργαζόμενοι δεν άντεξαν τα δύο τελευταία χρόνια να μην εργάζονται και να λαμβάνουν 534 ευρώ το μήνα.
- και θο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι καλούνται τους μήνες που δεν εργάζονται να μένουν χωρίς μισθό.

Όπως είπε "δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τρεις μήνες ταμείο ανεργίας και θύμισε ότι ταμείο ανεργίας 3 μηνών θεσμοθετήθηκε το 2013 με τα μνημόνια, έχουν περάσει εννέα χρόνια και παραμένουν οι τρεις μήνες, ενώ παλιότερα το ταμείο ήταν πέντε μήνες και μάλιστα αναλογικά με την εργασία και ασφάλιση του κάθε εργαζόμενου".

Όπως μας ανέφερε ο κ. Χότζογλου "ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πάει να δουλέψει 30 μέρες τον μήνα, 12 ώρες την ημέρα για 600 και 700 € και μια κατηγορία εργαζομένων συνειδητοποιημένα δεν πάει πλέον για δουλειά, προτιμάει να κάτσει στο σπίτι και να πεινάει, παρά να πάει σαν «πρόβατο» χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μισθούς".
Στο μεταξύ έληξε η προθεσμία για τις τουριστικές επιχειρήσεις που δήλωναν στον ΟΑΕΔ τις κενές θέσεις εργασίας τους.

Στη συνέχεια οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις, για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365