Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Πέλλα - Ημαθία: Από σήμερα οι δηλώσεις ζημιάς λόγω κακοκαιρίας, πολλά τα σκισμένα κεράσια

Στη δίνη της κακοκαιρίας Genesis βρέθηκαν κυρίως οι καλλιέργειες του κερασιού

Δικαίωμα να δηλώσουν τις ζημίες που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών, έχουν από σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου οι αγρότες στην περιοχή της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς, όπως ενημέρωσαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΛΓΑ στην Βέροια, ανοίγουν οι αναγγελίες, ώστε να εκτιμηθούν οι ποσότητες που καταστράφηκαν από τα καιρικά φαινόμενα.


Στη δίνη της κακοκαιρίας Genesis βρέθηκαν κυρίως οι καλλιέργειες του κερασιού, οι οποίες βρίσκονται στη φάση συγκομιδής, με τις βροχές και τις ισχυρές ριπές ανέμων να προκαλούν ζημίες και σκίσιμο του καρπού, καθιστώντας την παραγωγή μη εμπορεύσιμη. Προβλήματα, ωστόσο, έχουν καταγραφεί και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή, όπως εκείνες των επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων κλπ οι οποίες, επίσης, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει να συγκομίζονται.


Από την έντονη κακοκαιρία, όπως αναφέρεται, δοκιμάστηκαν χωριά όπως ο Άγρας, το Μεσημέρι, η Καρυδιά, η Όρμα, το Λουτράκι, ο Μεγαπλάτανος, η Φιλώτεια και οι Γαλατάδες, φέρνοντας σε απόγνωση του παραγωγούς, οι οποίοι είδαν ένα μεγάλο μέρος των κόπων τους να χάνονται λίγο πριν συγκομίσουν την παραγωγή και ενώ έχουν τελειώσει το σύνολο των καλλιεργητικών εργασιών, έχοντας καταβάλει το σύνολο των καλλιεργητικών εξόδων σε μια χρονιά που το κόστος παραγωγής έχει υπερδιπλασιαστεί.


Κάποια δημοτικά διαμερίσματα, όπως η Καρυδιά, ο Μεγαπλάτανος, η Όρμα και άλλα, προ ημερών είχαν πληγεί και από καταστροφικό χαλάζι. Στις περιοχές αυτές είναι ήδη ανοικτές αναγγελίες, στο πλαίσιο των οποίων οι παραγωγοί μπορούν να δηλώνουν τις ζημιές τους και από τα δύο αίτια (χαλάζι & βροχόπτωση). Όσοι παραγωγοί έκαναν δήλωση για ζημιά από χαλάζι, δεν χρειάζεται να ξανακάνουν δήλωση για ζημία από βροχή, εκτός των ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν γίνει ήδη εκτιμήσεις από γεωπόνους –εκτιμητές.


Οι ζημίες που προκλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας GENESIS είναι μεγάλης έκτασης και τοπικοί βουλευτές που επισκέφτηκαν τις πληγείσες περιοχές, έχουν ζητήσει από το κατάστημα ΕΛΓΑ Βεροίας να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες των προεπισκοπήσεων και της αποστολής γεωπόνων- εκτιμητών, ώστε οι εκτιμήσεις να ξεκινήσουν αμέσως και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν και οι σχετικές αποζημιώσεις να καταβληθούν άμεσα -και όχι όπως εκείνες για τα όψιμα κεράσια, που καθυστερούν από πέρυσι- στους παραγωγούς προς αντικατάσταση του εισοδήματός τους από την πώληση της παραγωγής τους.


Στη μάχη των εκτιμήσεων ρίχνονται 130 νέοι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ


Προσλαμβάνονται από σήμερα 130 Γεωπόνοι συμβασιούχοι, οκτάμηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ, για την ενίσχυση των Υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ σε ανθρώπινο δυναμικό ώστε με ταχύτητα να εξελιχθεί το εκτιμητικό έργο του Οργανισμού, μετά από τις ζημίες τις οποίες προκάλεσε στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου η πρόσφατη κακοκαιρία «Genesis».


Ειδικότερα προσλαμβάνονται για την εκτίμηση των ζημιών στη Δυτική Μακεδονία, 35 Γεωπόνοι στο Υποκατάστημα Κοζάνης και αντιστοίχως για τις ζημιές στις καλλιέργειες άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων στα Υποκαταστήματα:


Βεροίας: 25


Λάρισας: 20


Αλεξανδρούπολης: 15


Θεσσαλονίκης: 12


Πάτρας: 8


Ηρακλείου: 5


Καβάλας: 5


και Τρίπολης: 5


Ήδη έχουν γίνει οι αναγγελίες των ζημιών και οι αγρότες μας  καταθέτουν δηλώσεις,για την απώλεια της παραγωγής τους.


Κατόπιν συνεργασίας του Προέδρου του ΕΛΓΑ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Γεώργιο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Οικονομικών ,κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη ο Οργανισμός δηλώνει πως βρίσκεται σε ετοιμότητα να προκηρυχθούν και νέες θέσεις εκτάκτων Γεωπόνων εάν αυτό απαιτηθεί από την εξέλιξη του εκτιμητικού έργου στις συγκεκριμένες περιοχές.


Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Πέλλας Λάκη Βασιλειάδη:


«Δυστυχώς ένα ακόμα ακραίο καιρικό φαινόμενο χτύπησε την Πέλλα με άμεσες επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή. Η παρατεταμένη και δυνατή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή. Κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα κ.α. επηρεάστηκαν στο ευαίσθητο στάδιο της ωρίμανσης.


Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας θέλοντας να έχει πάντα ίδια άποψη για τέτοια περιστατικά ξεκίνησε ήδη να επισκέπτεται αγροκτήματα και Τοπικές Κοινότητες για να μάθει από τους παραγωγούς την πραγματική κατάσταση.


Παρότι το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχει φανεί το πλήρες μέγεθος της ζημιάς, ο Λάκης Βασιλειάδης επικοινώνησε με την επικεφαλής του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κ. Μ. Παππά αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Α. Λυκουρέντζο για να ζητήσει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς καθυστέρηση.


Όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, από την Τρίτη κιόλας θα ξεκινήσουν κλιμάκια τους ελέγχους και τις επισημάνσεις, ώστε να γίνουν σύντομα οι αναγγελίες. Ο Λάκης Βασιλειάδης παρακολουθεί στενά την πορεία των διαδικασιών, ώστε να γίνουν άμεσα οι αναγγελίες και να δοθούν οι αποζημιώσεις έγκαιρα και δίκαια».


Πηγή: agronews.gr

1 σχόλιο:

  1. Ο Δημαρχος και οι αντιδημαρχοι κοιμούνται,επρεπε ειδη να ειχε κυρηξει την περιοχή σε κατασταση εκτακτου αναγκης αλλααα πουυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365