Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Στα Άθυρα και την Ραχώνα η Θεοδώρα Τζάκρη για τις ζημιές από το μπουρίνι και την χαλαζόπτωση (ΦΩΤΟ)

Δελτίο Τύπου

Στα Άθυρα και την Ραχώνα η Θεοδώρα Τζάκρη για τις ζημιές από το μπουρίνι και την χαλαζόπτωση.

Ζητά ενίσχυση του ΕΛΓΑ με γεωπόνους εκτιμητές ώστε να γίνουν  άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες καθώς και στις αγροτικές υποδομές της Πέλλας
 
Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη βρέθηκε σήμερα στα Άθυρα και την Ραχώνα που χθες το βράδυ (23 Ιουνίου) επλήγησαν από ακραίο καιρικό φαινόμενο. 

Δυνατό μπουρίνι συνοδευόμενο από έντονη χαλαζόπτωση προκάλεσε τεράστιες ζημιές τόσο στις καλλιέργειες (βαμβάκια, κηπευτικά, ρεβύθια, βιομηχανική ντομάτα, ροδάκινα, κεράσια  κλπ), στις αγροτικές υποδομές (αποθήκες, υπόστεγα,  σταύλοι, θερμοκήπια κλπ) στον αγροτικό εξοπλισμό (αρδευτικά συστήματα κλπ) και στις κατοικίες (κεραμοσκεπές κλπ).
Για τις ζημιές στις καλλιέργειες (βαμβάκια, κηπευτικά, ρεβύθια, βιομηχανική ντομάτα, ροδάκινα, κεράσια  κλπ) που εντάσσονται κανονικά στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ πρέπει άμεσα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ (προεπισκοπήσεις, αναγγελίες ζημιών, δηλώσεις ζημιών από την πλευρά των παραγωγών και έναρξη του εκτιμητικού έργου για αυτές άμεσα) ώστε, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί το συντομότερο δυνατόν.

Ήδη η βουλευτής ήρθε σε επικοινωνία με την Προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βεροίας κ. Μαρία Παππά, η οποία την ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε ήδη σήμερα το πρωί προεπισκόπηση από τον αρμόδιο επόπτη και κατόπιν συνεργασίας με τον πρόεδρο του Δημοτικού Διαμερίσματος Αθύρων κ. Γιώργο Χουρμουζιάδη και Ραχώνας κ,. Παναγιώτη Πολατίδη άνοιξαν  οι  αναγγελίες και  οι παραγωγοί θα αρχίσουν την υποβολή δηλώσεων ζημίας από την Δευτέρα ώστε να ξεκινήσουν αμέσως οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις πρώτα στα κηπευτικά (καρπούζια, πεπόνια, κολοκυθάκια, ντομάτες κλπ),  στις δενδροκαλλιέργειες  (ροδάκινα, κεράσια, κλπ)  και στα ρεβύθια που βρίσκονται σήμερα στην φάση της συγκομιδής και στην συνέχεια (κατά τον μήνα Αύγουστο) στις βαμβακοκαλλιέργειες ώστε να εκτιμηθεί καλύτερα η επίπτωση του χαλαζιού στην τελική παραγωγή.  

Οι ζημιές στις αγροτικές υποδομές (αποθήκες, υπόστεγα,  σταύλοι, θερμοκήπια κλπ) που σημειώθηκαν στα Άθυρα είναι ζημιές που καλύπτονται από τα πρώην ΠΣΕΑ, πλέον Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ),  οι οποίες καταγράφονται από τον ΕΛΓΑ και για αυτόν τον λόγο πρέπει να ξεκινήσει ταχύτατα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία έγκρισης του σχετικού αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και παράλληλα ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην εκτίμηση αυτών, αφού προηγουμένως οι παραγωγοί προβούν σε δηλώσεις ζημίας, στο πλαίσιο της αναγγελίας που έχει ήδη ανοίξει για τις ζημιές στις καλλιέργειες.

Πλην των ανωτέρω ζημιών όμως στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθύρων καταγράφονται ζημιές και στον αστικό ιστό πχ από πτώσεις δέντρων και στύλων του ΔΕΔΔΗΕ σε στέγες σπιτιών, σε αρδευτικά συστήματα (καρούλια, μπεκ), για τις οποίες θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή η δυνατότητα που παρέχετε από το άρθρο 25 του Νόμου 4662/2020 και να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πολιτικής προστασίας, ώστε να ενεργοποιηθούν όλα τα απαραίτητα εργαλεία στήριξης από την Πολιτεία για την αποκατάσταση των παραπάνω ζημιών, που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ή τις ΚΟΕ.
Με δεδομένο ότι οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις  που έπληξαν περιοχές της Π.Ε. Πέλλας το προηγούμενο χρονικό διάστημα είναι ήδη πολύ μεγάλες και  από την πλευρά του ΕΛΓΑ, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εξατομίκευση των ζημιών διότι το προσωπικό που υπηρετεί στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ της Βέροιας δεν επαρκεί και επιπλέον νέες ζημιές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες μετά τις χαλαζοπτώσεις  της 23 Ιουνίου (στα Άθυρα, Ραχώνα κλπ), η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε την ενίσχυση  του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας με γεωπόνους- εκτιμητές.

Σημειώνοντας ότι οι 4 επιπλέον εκτιμητές που ήδη έχουν στελεχώσει το  υποκατάστημα του ΕΛΓΑ αλλά και οι 25 που αναμένονται δεν επαρκούν προκειμένου το εκτιμητικό έργο να εξελιχθεί κανονικά, διότι οι ζημιές στην περιοχή είναι πολλές και μεγάλες, ρωτά τον κ. Υπουργό για τις προθέσεις του να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθεί με το αναγκαίο εκτιμητικό προσωπικό το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, οι οποίες οφείλουν να είναι δίκαιες και αντικειμενικές  και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς και να καταβληθούν σύντομα και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, οι οποίες είναι εξαιρετικά απαραίτητες για την επιβίωση τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
«ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:  Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: « Ενίσχυση του καταστήματος του ΕΛΓΑ Βεροίας με γεωπόνους- εκτιμητές για την έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι στις καλλιέργειες του Νομού Πέλλας και την καταβολή δίκαιων και αντικειμενικών αποζημιώσεων στους παραγωγούς το συντομότερο δυνατόν»
Όπως γνωρίζετε oι χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις  που έπληξαν περιοχές της Π.Ε. Πέλλας το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν σαν αποτέλεσμα σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής. Πρόκειται για ζημιές κυρίως στα κεράσια αλλά και σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και δαμάσκηνα κ.λ.π.

Οι συνεχείς ξαφνικές καταιγίδες «χτύπησαν» χωριά από τα ορεινά της Έδεσσας και Αλμωπίας μέχρι τα πεδινά των Γιαννιτσών και της Σκύδρας και οι χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες σε πολλές περιοχές  της ΠΕ με πιο πρόσφατες αυτές που σημειώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή στο Σταυροδρόμι και  τα Εσώβαλτα, αλλά και πιο πριν σε μια ευρύτερη περιοχή από το Λουτράκι έως τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Σκύδρας (Αρσένι, Μάνδαλος κλπ) και σήμερα (23 Ιουνίου) και στα Άθυρα και την Ραχώνα του Δήμου Πέλλας, προκαλώντας ζημιές σε βαμβάκια, κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες, ρεβύθια κλπ.

Τα κεράσια που ήταν στο στάδιο της συγκομιδής υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές και όση παραγωγή έμεινε πάνω στα δένδρα είναι μη εμπορεύσιμη. Με τις τιμές για τα κεράσια να κυμαίνονταν φέτος πολύ χαμηλά, γίνεται εύκολα αντιληπτή η δεινή θέση των παραγωγών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν συνεχείς κρίσεις όσον αφορά στη διαχείριση της παραγωγής τους (ρωσικό εμπάργκο, ανοιξιάτικοι παγετοί το 2021 που κατέστρεψαν σχεδόν συνολικά την παραγωγή τους, πανδημία, αυξημένο κόστος παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας εφόσον οι τιμές των εισροών (φάρμακα, λιπάσματα κ.λ.π. ) έχουν αυξηθεί πολύ σημαντικά.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας στο Νομό Πέλλας, αποτελεί τη σημαντικότερη οικονομική πηγή είναι εύλογη η ανησυχία των παραγωγών, οι οποίοι  βλέπουν για μια ακόμη χρονιά, οι αντίξοες καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν από πολύ νωρίς αρνητικά την εξέλιξη της παραγωγής τους, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημά τους,  το οποίο καταρρέει συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο από την πλευρά του ΕΛΓΑ, παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην εξατομίκευση των ζημιών διότι το προσωπικό που υπηρετεί στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ της Βέροιας δεν επαρκεί. Ακόμη και οι 4 επιπλέον εκτιμητές που ήδη έχουν στελεχώσει το  υποκατάστημα του ΕΛΓΑ αλλά και οι 25 που αναμένονται δεν επαρκούν προκειμένου το εκτιμητικό έργο να εξελιχθεί κανονικά, διότι οι ζημιές στην περιοχή είναι πολλές και μεγάλες.

Προς τούτο, είναι επιτακτική ανάγκη ο ΕΛΓΑ να στελεχώσει το εν λόγω υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια με το αναγκαίο προσωπικό προκειμένου να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές εξατομικευμένες εκτιμήσεις, οι οποίες οφείλουν να είναι δίκαιες και αντικειμενικές  και -συνεπειοκρατικά-                                                                                                                                                        να καταβληθούν σύντομα και οι αποζημιώσεις των ζημιών.  
 
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθεί με το αναγκαίο εκτιμητικό προσωπικό το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις στις καλλιέργειες της ΠΕ Πέλλας, οι οποίες οφείλουν να είναι δίκαιες και αντικειμενικές  και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς και να καταβληθούν σύντομα και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, οι οποίες είναι εξαιρετικά απαραίτητες για την επιβίωση τους;
 
​​​​​​​Η Ερωτώσα Βουλευτής
​​​​​​​Θεοδώρα Τζάκρη»












1 σχόλιο:

  1. Απορώ τι περιμένει ο αγρότης από όλους αυτούς και τρεχου από πίσω τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365