Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Μεγάλες ζημιές σε κεράσια σε Πέλλα και Ημαθία από την βροχόπτωση

Ρεπορτάζ: ΤΣΙΜΠΟΥΡΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ / Πηγή: imathiotikigi.gr

Η παρατεταμένη βροχόπτωση αυτό το διάστημα καθώς και οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, ήρθαν να προσθέσουν ακόμη ένα πρόβλημα μέσα σε όλα τα υπόλοιπα που βιώνουν οι αγρότες στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

«Η περίοδος της συγκομιδής κερασιών έχει ξεκινήσει δυναμικά, δυστυχώς για ακόμη μια χρονιά από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών για τον αγροτικό τομέα, ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος μας. Ανέφερε ο κ.Βλαδίκας Τάσος Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσημερίου Έδεσσας στην imathiotikigi.gr. Ποικιλίες κερασιών που συγκομίζονται τώρα όπως Φεροβία, Λαπέν κ.α έχουν πάθει ζημιά από σκάσιμο καρπού κατά 90%. Ακόμα ένα θέμα το οποίο έχουμε θέσει άπειρες φορές και δεν έχει διευθετηθεί ακόμα είναι η έλλειψη εργατών γης, που για την συγκομιδή των κερασιών ο αριθμός τους σε ανάγκη δυναμικού είναι μεγάλος».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του παραγωγού κ.Αργυρόπουλου Σάκη από την Περαία Ν.Πέλλας, παραγωγό κερασιών ΚΑΝΑΝΤΑ, ΦΕΡΟΒΙΑ, ΤΖΑΙΝΤ ΡΕΝΤ: «Έχουμε τρεις μέρες συνεχόμενη βροχόπτωση, ραντίζουμε συνέχεια με ασβέστιο και πυρύτιο μια εφαρμογή για το σκάσιμο του καρπού καθώς και επιπλέον μυκητοκτόνα για αποφυγή μονίλιας,ο αγώνας και τα έξοδα μας μεγάλος καθώς και η απόγνωση μας, αφού και απο τις περσινές ζημιές δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα. Ζητάμε την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων αρχών».

Επίσης παραγωγοί από Ν. Ημαθίας έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με το σκάσιμο των κερασιών και τον φόβο εκδήλωσης μονίλιας λόγο της απότομης μείωσης της θερμοκρασίας και της χαλαζόπτωσης που υπέστησαν τις προηγούμενες μέρες. Όπως ανέφεραν στην imathiotikigi.gr, «πάνω που ξεκίνησαν οι πιο μεγαλόκαρπες ποικιλίες, οι οποίες λόγο ποιότητας έχουν και καλύτερη τιμή, μας χτύπησε το χαλάζι και ήρθε να προστεθεί στο πρόβλημα μας και η βροχόπτωση. Το σκάσιμο των καρπών είναι ήδη έντονο σε πολλές ποικηλίες και περιμένουμε εντός ημερών και παρουσία μονίλιας. Το θέμα επιβίωσης πλέον μας απασχολεί έντονα, εφόσον κάποιοι παραγωγοί καλλιεργούν μόνο κεράσια και ζουν από αυτά. Ζηταμε πιο γρήγορες και δραστικές λύσεις και να μην μένουν μόνο σε παρουσίες και υποσχέσεις οι βουλευτές μας».

Ρεπορτάζ: ΤΣΙΜΠΟΥΡΗ ΖΩΓΡΑΦΙΑ / Πηγή: imathiotikigi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365