Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Συντριβή Antonov: Γεμάτο όλμους το αεροσκάφος, άλυτο το μυστήριο με το φορτίο του - Τι λένε οι ελληνικές Αρχές

Γιατί δεν ενημερώθηκε ποτέ η Αθήνα για το «ευαίσθητο» φορτίο του αεροσκάφους
Δείχνει να πλησιάζει στο τέλος του το θρίλερ με το Antonov που συνετρίβη κοντά στην Καβάλα - Στη δεύτερη φάση της η επιχείρηση των πυροτεχνουργών - Ανάστατοι οι κάτοικοι, τη στιγμή που το αεροπλάνο ήταν γεμάτο με όλμους - Γιατί δεν ενημερώθηκε ποτέ η Αθήνα για το «ευαίσθητο» φορτίο του αεροσκάφους.

Σοκαρισμένοι εξακολουθούν να είναι οι κάτοικοι στο χωριό Αντιφίλιπποι, κοντά στην Καβάλα, με το μοιραίο Antonov που συνετρίβη αργά το βράδυ του Σαββάτου, να πέφτει μόλις 400 μέτρα μακριά από το πρώτο σπίτι του οικισμού. Επικράτησαν σκηνές πανικού στο χωριό με τους αυτόπτες μάρτυρες να μην μπορούν να πιστέψουν πως ένα φλεγόμενο αεροσκάφος κατευθυνόταν ακριβώς πάνω τους, πέφτοντας τελικά μερικές εκατοντάδες μακριά από τα σπίτια τους.

Μάλιστα οι διαδοχικές εκρήξεις που ακολούθησαν τη συντριβή του αεροπλάνου έκαναν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τους κατοίκους του χωριού, καθώς τα τζάμια από τα σπίτια τους τραντάχτηκαν βίαια, ενώ από την πτώση του αεροπλάνου υπήρξε ένας μίνι σεισμός στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί κάτοικοι της περιοχής μετά το αρχικό σοκ κατευθύνθηκαν προς το σημείο της συντριβής για να δουν ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συνέβη κι αν υπάρχουν επιζώντες αλλά η άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής που απέκλεισε το σημείο αλλά και η λευκή σκόνη που βρήκαν στην περιοχή τους απέτρεψε από το να πλησιάσουν πολύ κοντά τα συντρίμμια. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα ήταν βέβαιοι πως θα χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή, με την ανησυχία να περισσεύει.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κατοίκου της περιοχής, Πασχάλη Λιόντα, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open ανέφερε: «Γύρω στις 11 παρά ακούσαμε τον θόρυβο από το αεροπλάνο και βγήκαμε στην μπαλκονόπορτα. Είδαμε τη φλόγα και μετά το σύρσιμο που ακούστηκε που τραντάχτηκε το σπίτι μας, έγινε η μεγάλη έκρηξη. Είδαμε το μανιτάρι από την έκρηξη ενώ η φωτιά και ο καπνός πήγαν πολύ ψηλά. Μετά ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις. Φοβηθήκαμε λίγο, πανικοβληθήκαμε, ενώ μας ενημέρωσαν μετά από λίγο από τον Δήμο πως πρέπει να κλείσουμε τα παράθυρα. Αμέσως μετά την πτώση έπεσε αμέσως το ρεύμα».


«Παναγιά μου πέφτει...» - Εικόνες αποκάλυψης με το φλεγόμενο Antonov

Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτήματα για τη συντριβή του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Antonov που κατέπεσε φλεγόμενο αργά χθες βράδυ σε αγροτική περιοχή, στο Παλαιοχώρι Καβάλας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα 8 μέλη του πληρώματος. Το Antonov ήταν φορτωμένο με τόνους όπλων και πυρομαχικών, σημαίνοντας συναγερμό στις Αρχές, αλλά και ανησυχία στους κατοίκους. Σε σοκ αυτόπτες μάρτυρες περιέγραφαν «Μια πύρινη μπάλα που πλησίαζε τη γη...». Είναι χαρακτηριστικά τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, με τους κατοίκους άναυδους να κοιτούν το φλεγόμενο αεροπλάνο να πέφτει στο έδαφος και να μην μπορούν να το πιστέψουν.


Αξίζει να σημειωθεί πως σε έκτακτη ενημέρωση του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής, που πραγματοποιήθηκε στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, ανακοινώθηκε πως η ειδική ομάδα του στρατού που έφτασε στην Καβάλα δεν διαπίστωσε την ύπαρξη τοξικής ή επικίνδυνης ουσίας για την υγεία των πολιτών, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η επιχείρηση εντοπισμού και περισυλλογής του υλικού που μετέφερε το αεροσκάφος αλλά και των σορών των επιβαινόντων.

Μάλιστα, όπως δείχνουν οι έρευνες των πυροτεχνουργών αλλά και των ναρκαλιευτών του Στρατού που βρίσκονται στο σημείο της συντριβής, το μοιραίο Antonov ήταν γεμάτο με όλμους. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για εκπαιδευτικά και φωτιστικά βλήματα 62 και 82 χιλιοστών, τα οποία μετέφερε το αεροσκάφος.


Δεν ήταν ενημερωμένες οι ελληνικές Αρχές

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται το ΑΝΤ1, οι ελληνικές Αρχές δεν είχαν ενημερωθεί για το φορτίο που μετέφερε το Antonov και αυτό γιατί η Σερβία, από όπου ξεκίνησε το δρομολόγιο αλλά και όπου εδρεύει η εταιρεία που το ναύλωσε όφειλε να έχει ενημερώσει την πρεσβεία της στην Αθήνα ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος μετέφερε «ευαίσθητο» φορτίο.

Η σερβική πρεσβεία στην Αθήνα, από την πλευρά της έπρεπε να έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο με τη σειρά του θα ενημέρωνε βάσει της συγκεκριμένης διαδικασίας την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία και θα έδινε τη σχετική άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Ετσι τα στοιχεία δείχνουν πως το Βελιγράδι δεν ακολούθησε την ενδεδειγμένη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365