Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Έρχονται φάρμακα για τον καταρράκτη, σύντομα η θεραπεία χωρίς επέμβαση

Τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης

Ο καταρράκτης περιγράφεται ως θόλωση, γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού και επί του παρόντος θεραπεύεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, Βρετανοί ερευνητές δίνουν ελπίδα ότι σύντομα θα αντιμετωπίζεται μόνο με φάρμακα.


Ο καταρράκτης είναι μια θόλωση του οφθαλμικού φακού που προκαλείται με την πάροδο του χρόνου και επηρεάζει την ποιότητα της όρασης.


Προκαλείται από μια διαταραχή στη διάταξη των κρυσταλλικών πρωτεϊνών του φακού που οδηγεί σε συσσωρεύσεις πρωτεϊνών που περιορίζουν ουσιαστικά τη μετάδοση του φωτός στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του φακού. Οι κύριοι τύποι καταρράκτη είναι τρεις: ο πυρηνικός, ο φλοιώδης και υποκαψικός.


Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστημίου Anglia Ruski (ARU), με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Barbara Pierscionek, στη Σχολή Υγείας, Εκπαίδευσης, Ιατρικής και Κοινωνικής Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, διενήργησε προηγμένες εργαστηριακές δοκιμές με μια ένωση οξυστερόλης VP1-001 που είχε προταθεί ως φάρμακο κατά του καταρράκτη.


Το προφίλ του δείκτη διάθλασης - μια βασική οπτική παράμετρος που απαιτείται για τη διατήρηση υψηλής ικανότητας εστίασης – βελτιώθηκε στο 61% των φακών που μελετήθηκαν, ενώ παράλληλα μειώθηκε το θάμπωμα του φακού στο 46% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι η πρωτεϊνική οργάνωση του φακού αποκαθίσταται, με αποτέλεσμα ο φακός να μπορεί να εστιάσει καλύτερα.


Τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης

Αυτή η μελέτη έδειξε τα θετικά αποτελέσματα μιας ένωσης που είχε προταθεί ως φάρμακο κατά του καταρράκτη, αλλά που ποτέ πριν δεν δοκιμάστηκε στη λειτουργία του φακού και είναι η πρώτη έρευνα αυτού του είδους στον κόσμο. Η εν λόγω μελέτη δείχνει μια αξιοσημείωτη διαφορά και μια βελτίωση σε μάτια που υποβλήθηκαν στη θεραπεία συγκριτικά με μάτια, με ίδιο καταρράκτη, που δεν υποβλήθηκαν.


Ωστόσο, βελτιώσεις παρουσιάστηκαν σε ορισμένους τύπους καταρράκτη και όχι σε όλους, υποδεικνύοντας ότι αυτή μπορεί να είναι μια θεραπεία για συγκεκριμένους καταρράκτες, γεγονός που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη φαρμάκων εναντίον της πάθησης. Είναι όμως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη θεραπεία με φάρμακα αντί με χειρουργική επέμβαση.


Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Investigative Ophthalmology and Visual Science.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365