Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Τα τσιμεντένια οχυρά από το Λουτράκι Αλμωπίας μέχρι την Καλή Πεδιάδα διηγούνται την ιστορία λήξης του Α’ ΠΠ

Η κορυφή Κράβιστα η πιο οχυρή βουλγαρική θέση στο Ντόμπρο Πόλιε (Καλή Πεδιάδα). Φωτογραφία: Παραχώριση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κ. Βλασίδη
Κομμάτια από τσιμέντο, χωρίς οπλισμό, διάσπαρτα στην περιοχή πάνω από το Λουτράκι της Αριδαίας μέχρι την Καλή Πεδιάδα, συναντά ο περιπατητής που εξερευνά την περιοχή με τη συνοδεία κάποιου οδηγού βουνού ή με την βοήθεια ενός τετρακίνητου οχήματος. Κάποια από αυτά έχουν μείνει ανέγγιχτα στοn χρόνο για να σηματοδοτούν τα οχυρά που πρωταγωνίστησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί μεγάλες συμμαχικές σερβικές και γαλλικές δυνάμεις που πολιορκούσαν τους Βούλγαρους, Αυστριακούς και Γερμανούς. Εκεί έγινε η μεγάλη επίθεση τον Σεπτέμβριο του 1918, που είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το μέτωπο και να υποχωρήσουν οι Βουλγαρικές δυνάμεις, με θετικά επακόλουθα ιστορικής σημασίας για τον τερματισμό του πολέμου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κάποια, ωστόσο, από τα οχυρά αυτά δεν υπάρχουν πλέον για να διηγηθούν την ιστορία τους καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης, πρόσφατα άνθρωποι που επισκέφθηκαν την περιοχή διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν κάψει, είχαν διαλύσει και είχαν καταστρέψει ορισμένες οχυρές θέσεις, είτε γιατί αναζητούσαν πιθανώς αντικείμενα αξίας, είτε γιατί επιθυμούσαν να καταστρέψουν οτιδήποτε υποδήλωνε ξενική παρουσία.

Καιμάκτσαλάν σερβικός ναός Προφήτη Ηλία. Φωτογραφία: Παραχώριση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κ. Βλασίδη


Προσπάθεια για τη σηματοδότηση και την ανάδειξη των οχυρών

Ο κ. Βλασίδης επισημαίνει ότι όλη η περιοχή του οροπεδίου της Αριδαίας αποτέλεσε τα μετόπισθεν ενός πολύ μεγάλου μετώπου που ακολουθούσε τη συνοριακή γραμμή από τη Φλώρινα ως το Σκρα και τη Δοϊράνη και, σύμφωνα με μεγάλους ιστορικούς, έχει τεράστια ιστορική σημασία για την εξέλιξη των γεγονότων.

«Εκεί έσπασε το μέτωπο και έτσι άρχισαν να προελαύνουν οι συμμαχικές δυνάμεις. Οι Βούλγαροι θα υπογράψουν ανακωχή και θα βγουν από τον πόλεμο δέκα μέρες μετά. Τελικά, μέσα σε 1,5 μήνα τελείωσε όλος ο πόλεμος, επειδή έσπασε εκεί το μέτωπο», προσθέτει. «Για τον λόγο αυτό», όπως αναφέρει, «είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τα οχυρά, χωρίς έργα ανάπτυξης ή οικοδόμησης στα συγκεκριμένα σημεία αλλά με την απαραίτητη καταγραφή και σήμανση, ώστε ο κόσμος να μπορεί να τα επισκεφθεί».

Εκτιμά, μάλιστα, ότι «υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να υποστηρίξουν μια τέτοια προσπάθεια προβολής του ιστορικού παρελθόντος και του πολιτιστικού προϊόντος του σήμερα, στο πλαίσιο είτε του στρατιωτικού τουρισμού, είτε του σκοτεινού τουρισμού (dark tourism), είτε του τουρισμού των αναπαραστάσεων». Επικαλείται, παράλληλα, στο πνεύμα αυτό, την αναπαράσταση της μάχης των οχυρών του Ρούπελ που γίνεται τα τελευταία χρόνια και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Σερβικά χαρακώματα στο Ντόμπρο Πόλιε (Καλή Πεδιάδα). Φωτογραφία: Παραχώριση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κ. Βλασίδη


Ενδιαφέρον από τον Δήμο Έδεσσας

Το ενδιαφέρον του Δήμου Εδεσσας για μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης της περιοχής επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ και ο υπεύθυνος Τουρισμού του Δήμου Εδεσσας Ευάγγελος Κυριάκου. «Εμείς ήδη έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα “στα βήματα του Χο Τσι Μινχ”, που αφορά στην περιοχή του Καϊμακτσαλάν, από την πλευρά του χιονοδρομικού κέντρου, και περιλαμβάνει οικοπεριήγηση σε σημεία που σχετίστηκαν με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και από τα οποία πέρασαν πάρα πολλοί άνθρωποι, προερχόμενοι από διαφορετικά σημεία του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τονίζει ότι επιχειρείται η διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να περιλαμβάνει τις περιοχές της Εδεσσας και της Αλμωπίας που αποτέλεσαν μέρος του Μακεδονικού μετώπου. Το μέτωπο αυτό, άλλωστε, είχε μεν έδρα τη Θεσσαλονίκη αλλά φιλοξένησε σημαντικές ηρωικές μάχες σε διάφορες περιοχές για την κατάληψη υψωμάτων στρατηγικής σημασίας. «Από εκεί ξεκίνησε η λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που είναι παγκοσμίως γνωστό αλλά άγνωστο ιδιαίτερα στην Ελλάδα», σχολιάζει.

Η θέα του πλατώ στο Ντόμπρο Πόλιε (Καλή Πεδιάδα) από τις σερβικές θέσεις. Φωτογραφία: Παραχώριση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τον κ. Βλασίδη


Ο κ. Κυριάκου φέρνει, επίσης, ως παράδειγμα τη δυνατότητα που έχει σήμερα ο επισκέπτης να μεταβεί σε χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος στην Έδεσσα και μέσα από παλιές φωτογραφίες να γνωρίσει πώς ήταν οι χώροι αυτοί στο παρελθόν και πώς είναι σήμερα. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η συνολική προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτιστικού – τουριστικού προϊόντος ελκυστικού για επισκέπτες από όλο τον κόσμο απαιτεί έρευνα, χρόνο, επαφές και συνεργασίες που θα επιδιωχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος, άλλωστε, για την τουριστική προβολή της ευρύτερης περιοχής, ξεναγήσεις διοργανώνονται ήδη σε τοπικό επίπεδο για όσους ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στη φύση, να γνωρίσουν την ιστορία της και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί.

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Βλασίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365