Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Στο κινητό μας ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης - Πώς είναι οι νέες ψηφιακές ταυτότητες και διπλώματα (ΦΩΤΟ)

Διαβάστε λεπτομέρειες
Ντεμπούτο έκαναν αργά χθες το βράδυ οι ψηφιακές ταυτότητες και τα ψηφιακά διπλώματα οδήγησης στη χώρα μας, τα οποία μέσω της ειδικής εφαρμογής αναμένεται να εκσυγχρονίσουν ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές των Ελλήνων πολιτών.

Για την ακρίβεια, η εφαρμογή Gov.gr Wallet, για τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης που αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως σήμερα το απόγευμα από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, σε ειδική εκδήλωση στην οποία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός, είναι ήδη προσβάσιμη, παρότι για την ώρα δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα προσθήκης των δύο εγγράφων.

Πώς είναι τα νέα ψηφιακά αντίγραφα του Δελτίου Ταυτότητας και του Διπλώματος Οδήγησης


Στα πρότυπα του CovidFree gr Wallet και με το ίδιο design στις αποχρώσεις του μπλε, το ψηφιακό πορτοφόλι Gov.gr Wallet είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) την οποία οι πολίτες μπορούν να κατεβάζουν από το Google Play και το App Store. Αφού συνδεθούν στο app, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Τaxisnet ή το ebanking τους - όπως και στο gov.gr, μπορούν να «κατεβάσουν» μέσα στην εφαρμογή την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής τους ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης τους. Βέβαια εναλλακτικά παρέχεται και η δυνατότητα σκαναρίσματος.

Πρακτικά, πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να το πιστοποιητικό ταυτοπροσωπείας που χρησιμοποιήθηκε στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19. Ειδοποιός διαφορά είναι βέβαια ότι εκείνη η εκδοχή της ψηφιακής ταυτότητας δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με το Δημόσιο.Στην περίπτωση των νέων ψηφιακών αντιγράφων που θα είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή, θα γίνονται αποδεκτά, για σκοπό ταυτοποίησης σε φορείς του δημόσιου τομέα, σε δικαστικές αρχές καθώς και στα φυσικά και νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα, που νομιμοποιούνται για έλεγχο ταυτότητας.

Όπως διευκρινίζεται και εντός της εφαρμογής, τα νέα ψηφιακά δελτία ταυτότητας και της άδειας οδήγησης είναι ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr και είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας χωρίς να μπορούν ωστόσο να χρησιμοποιηθούν ως διεθνή ταξιδιωτικά έγγραφα. Αυτή η δυνατότητα βέβαια, είναι υπό διερεύνηση, με πληροφορίες του insider.gr να αναφέρουν ότι υπάρχει η πιθανότητα σύναψης διακρατικών συμφωνιών, με χώρες που έχουν ενεργοποιήσει αντίστοιχα έγγραφα, ή ακόμα και η πιθανότητα μιας κεντρικής ρύθμισης εντός της ΕΕ, ώστε να μπορούν οι πολίτες που έχουν αποκτήσει και ψηφιακή εκδοχή της ταυτότητα τους να την χρησιμοποιούν σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος.


Πώς γίνεται η εξακρίβωση των στοιχείων


Αφότου ο χρήστης κατεβάσει την εφαρμογή και εισαγάγει σε αυτή τα έγγραφά του, θα πρέπει να επιλέξει την «Προβολή QR κωδικού», και μέσω αυτής να γίνεται η ταυτοποίηση. Ο δημόσιος φορέας που θα πρέπει να ταυτοποιήσει θα σκανάρει το QR code μέσω τρίτης εφαρμογής, η οποία θα δίνει και την έγκριση ή η απόρριψη του εγγράφου.

Τα στοιχεία που αποθηκεύονται

Όσο για τα στοιχεία που εμφανίζονται και αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή (σε 1 μόνο συσκευή ανά φυσικό πρόσωπο) είναι τα εξής:

- Ταυτότητα

Ο αριθμός ταυτότητας,
Το μητρώνυμο με ελληνικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης της ταυτότητας
Η φωτογραφία του κατόχου

- Δίπλωμα οδήγησης

Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Το πατρώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Ο αριθμός άδειας οδήγησης
Το ονοματεπώνυμο με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες
Η ημερομηνία γέννησης
Ο τόπος γέννησης
Η ημερομηνία και αρχή έκδοσης άδειας οδήγησης
Η ημερομηνία λήξης ισχύος άδειας οδήγησης
Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.)
Ο κωδικός κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία έκδοσης κατηγορίας οχήματος
Η ημερομηνία λήξης ισχύος κατηγορίας οχήματος
Η φωτογραφία του κατόχου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης δεν θα μπορούν να αποσταλούν μέσω email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο.Τέλος όπως προκύπτει από την εφαρμογή, θα είναι δυνατή η προσθήκη των των δύο εγγράφων στο Google Wallet και Apple Pay στα ψηφιακά πορτοφόλια των Android και iPhone αντίστοιχα.​Σημειωτέον ότι η ψηφιακή μορφή της ταυτότητας είναι διαφορετική από τις ψηφιακές ταυτότητες, ο διαγωνισμός για την υλοποίηση των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό, αλλά καταγράφει μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των ενστάσεων των υποψηφίων και τις επικείμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365