Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Αστυνομικοί από την Εδεσσα συνέλαβαν ένα άτομο με εκκλησιαστικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις φωτό

Συνελήφθη ένα άτομο στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν εκκλησιαστικές εικόνες βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.


Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας, συνελήφθη χθες (13 Ιουλίου 2022) το πρωί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, ημεδαπός άνδρας, για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Ειδικότερα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του και σε αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• εκκλησιαστικές εικόνες,

• βημόθυρα,

• σταυροί,

• κηροπήγια, κηροστάτες και

• ένα Άγιο δισκοπότηρο.

 

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εκτιμώνται ότι ανήκουν στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.

 

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, προέκυψε ότι μέσω διαδικτυακής αγγελίας επιχείρησε να πουλήσει σε υποψήφιους αγοραστές:

• ξυλόγλυπτα τμήματα Ιερού Ναού,

• μία εκκλησιαστική εικόνα,

• ένα κηροπήγιο,

• μεταλλικούς δίσκους και μεταλλικά δοχεία,

τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση των αρχαιολόγων αποτελούν πολιτιστικά αγαθά με ιστορική αξία και χρήζουν τεκμηρίωσης.

 

Τα κατασχεμένα αντικείμενα θα σταλούν στην αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων, για την περαιτέρω εξέταση και αρχαιολογική εκτίμηση τους.

 

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365