Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Σκύδρα: Ανθρώπινος παράγοντας η αιτία της μεγάλης φωτιάς - Άμεσα αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν (ΦΩΤΟ)

Δελτίο Τύπου

Ι. Τζαμτζής: Ανθρώπινος παράγοντας η αιτία της φωτιάς. Αυστηρότατες οι κυρώσεις.

Για τρίτη φορά συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας με κύριο θέμα την πρόληψη και την κατάλληλη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.  Η συνεδρίαση, την οποία συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της μεγαλύτερης πυρκαγιάς που έλαβε χώρα στην Πέλλα (Δήμος Σκύδρας), την τελευταία δεκαπενταετία. Η πυρκαγιά αποτέφρωσε περισσότερα από 2.500 στρέμματα χαμηλής βλάστησης, ωστόσο χάρη στην έγκαιρη και μεγάλη κινητοποίηση του τοπικού και περιφερειακού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δεν υπήρξαν απώλειες ζωής και περιουσίας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας συνεχάρη και ευχαρίστησε θερμά τον Διοικητή της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τον Στρατηγό της Π.Υ. κ. Αθάνατο, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τους εκπροσώπους του Στρατού, τους επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, τους εκπροσώπους του Δασαρχείου , την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας, τον εκπρόσωπο των τεχνικών Υπηρεσιών, τους ιδιώτες με μηχανήματα έργου, τους πολίτες και φυσικά το Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και τους εργαζομένους στην Π.Ε. Πέλλας για τις φιλότιμες προσπάθειές τους στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς, στο τρίγωνο Καλή – Μάνδαλο – Άνυδρο.

 Ο κ. Τζαμτζής επισήμανε ότι ο επιτυχής συντονισμός, η έγκαιρη ανταπόκριση της Πολιτείας με παροχή των εναέριων μέσων και οι επίμονες προσπάθειες των εμπλεκομένων προσώπων, απέδωσαν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  «Φαίνεται ότι υπήρχε ανθρώπινος παράγοντας στην έναρξη της πυρκαγιάς, η οποία ταλαιπώρησε την τοπική κοινωνία. Θέλω να τονίσω, ότι η νομοθεσία είναι ιδιαίτερα αυστηρή και όσοι προκαλούν δασικές πυρκαγιές, αντιμετωπίζουν σοβαρές ποινικές και αστικές κυρώσεις (φυλάκιση και διοικητικά πρόστιμα). Οι περιοχές που κάηκαν θα κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες από τις δασικές υπηρεσίες. Όλες οι περιπτώσεις εκχέρσωσης για δημιουργία οικοπέδων ή καλλιεργήσιμων εκτάσεων θα ελέγχονται άμεσα. Η συγκεκριμένη περιοχή, θα εξαιρεθεί επίσης από τη βόσκηση, μέσω ενημέρωσης του Συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιπλέον θα υπάρξουν απαγορεύσεις για τη θήρευση. Η επιτυχής κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Δήμο Σκύδρας είναι και ένα σημαντικό μάθημα για όλους μας», κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Η συζήτηση στο Συντονιστικό Όργανο ΠΕ συνεχίσθηκε με ειδικότερες αναφορές σε δράσεις και συνεργασίες, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας στην Πέλλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365