Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Υποπαραλλαγή «Κένταυρος»: Αυτά είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής Κένταυρος είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Όμικρον.


Σε συναγερμό έχει τεθεί η επιστημονική κοινότητα για την εμφάνιση μίας νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον με την επιστημονική ονομασία BA.2.75 που ονομάστηκε «Centaurus» (Κένταυρος).


Περιστατικά της ΒΑ.2.75 έχουν ανιχνευθεί αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία.


Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν θα εμφανίσουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα και γρίπη. Οι επικεφαλής της υγείας πάντως εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να έχει κανείς προστασία, είναι ο εμβολιασμός.


Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) χαρακτήρισε τον «Κένταυρο» ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να συνδέεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί. Και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί, στενά τη νέα παραλλαγή, όμως σημειώνεται πως δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.


Ο προβληματισμός των ειδικών πάντως αυξάνεται, όπως αναφέρει ο Guardian, λόγω του τεράστιου αριθμού των επιπλέον μεταλλάξεων που εντοπίζουν από την BA.2.75, σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει εξελιχθεί.


«Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επίδραση τόσων πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζονται μαζί. Δίνει στον ιό μια ιδιότητα μπαλαντέρ», αναφέρει ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που εντόπισε τη μετάλλαξη Όμικρον τον Νοέμβριο του 2021.


Οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν την νέα μετάλλαξη και καταλήγουν σε κάποια πρώτα αποτελέσματα


Σύμφωνα με αυτά, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Omicron και περιλαμβάνουν:


βήχα

πυρετό

κόπωση

πονοκέφαλο

ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή


Οι ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365