Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού για Ευρωζώνη, Γερμανία και Ιταλία – Στο 11,1% στην Ελλάδα

Νέο ιστορικό ρεκόρ

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat. Διαμορφώθηκε για τον Αύγουστο στο 9,1% από 8,9% που ήταν τον Ιούλιο.


Αντίθετα στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή μήνα παρατηρήθηκε, έστω και οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και διαμορφώθηκε στο 11,1% από 11,3% τον Ιούλιο. Ιστορικό υψηλό σε Γερμανία και Ιταλία τον Αύγουστο, μικρή υποχώρηση για Γαλλία και Ισπανία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Γερμανία ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.


Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τη συγκλίνουσα εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg.


Το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας οδήγησε στην εκτόξευση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, αν και ο αντίκτυπος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών μέσων μαζικής μεταφοράς.


Η Bundesbank βλέπει τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αγγίζει περίπου το 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θεωρεί τις προοπτικές εξαιρετικά αβέβαιες, λόγω της «ασαφούς κατάστασης» στις αγορές εμπορευμάτων -συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.


Τον υψηλότερο πληθωρισμό παρουσίασαν η Εσθονία με 25,2% και ακολούθησαν η Λιθουανία με 21,1% και η Λετονία με 20,8%.


Τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχε η Γαλλία με 6,5%, η Μάλτα με 7,1% και η Φιλανδία με 7,6%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο και είναι ο δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την Φιλανδία που είχε κάμψη 0,4%.


Τέλος για τη μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ευθύνεται για ακόμη έναν μήνα η ενέργεια, που αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (38,3%, έναντι 39,6% τον Ιούλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (10,6%, έναντι 9,8% τον Ιούλιο), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0%, έναντι 4,5% τον Ιούλιο) και υπηρεσίες (3,8%, έναντι 3,7% τον Ιούλιο). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365