Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Mε επιδόματα, επιταγές, voucher και… Pass το καλάθι της ΔΕΘ: Σε ενέργεια και τρόφιμα το «βάρος» των νέων επιδοτήσεων

Το οικονομικό επιτελείο ελέγχει καθημερινά την πορεία τόσο των εσόδων, όσο και των δαπανών

Πακέτο μέτρων στήριξης σε δύο δόσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, βάζοντας μπροστά την επιχείρηση ανάσχεσης της ακρίβειας που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

Το οικονομικό επιτελείο ελέγχει καθημερινά την πορεία τόσο των εσόδων, όσο και των δαπανών προκειμένου τα επόμενα 24ωρα να οριστικοποιήσει τα ακριβές δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να αξιοποιήσει και στη συνέχεια να «κλειδώσει» το τελικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.


Προτεραιότητα έχουν τα μέτρα για τον περιορισμού του υπέρογκου κόστους που θα κληθούν να σηκώσουν το χειμώνα τα νοικοκυριά για την ενέργεια. Οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο, τραβούν διαρκώς την ανηφόρα και η κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα τα μέτρα που θα μετριάσουν το βάρος που θα αναγκαστούν να σηκώσουν τα νοικοκυριά. Το σχέδιο δεν αλλάζει πολύ από όσα έχει ήδη εφαρμόσει η κυβέρνηση στο παρελθόν, καθώς θα συνεχιστεί η επιδότηση των τιμολογίων ενέργειας, ενώ εξετάζεται ένας αντίστοιχος μηχανισμός για τα τιμολόγια του φυσικού αερίου.


Αυξήσεις όμως έρχονται και στα τρόφιμα, καθώς η αγορά βλέπει νέα άνοδο στις τιμές από τον Σεπτέμβριο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τα νοικοκυριά, ειδικά όσα ανοίξουν σε ευάλωτες ομάδες. Στο τραπέζι υπάρχει η σκέψη για την επανάληψη της επιταγής ακρίβειας, στη λογική που είχε δοθεί και το περασμένο Πάσχα, αλλά διευρύνοντας τα κριτήρια προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.


Δικαιούχοι αναμένεται να είναι άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άτομα με αναπηρία, χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, με τη λίστα των δικαιούχων να διευρύνεται ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης.


Στο πρώτο πακέτο, οι πολίτες μπορούν να περιμένουν:


- Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την τύχη του Fuel Pass 3. Η τιμή της βενζίνης θα κρίνει την επανάληψη για τρίτη φορά του επιδόματος, το οποίος τις προηγούμενες δύο φορές οι καταναλωτές επέλεξαν να το πάρουν κυρίως με τραπεζική κατάθεση στο λογαριασμό τους και όχι με άυλη κάρτα στο τηλέφωνο τους.


- Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί voucher για την αγορά τροφίμων, αντίστοιχο με αυτό που δόθηκε για την επιδότηση καυσίμων, προκειμένου να διευρυνθεί ο κύκλος των δικαιούχων. Ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις το μέτρο να διατηρηθεί ως επιταγή ακρίβειας, καθώς όπως έδειξε και το Fuel Pass οι καταναλωτές προτιμούν να εισπράξουν το πόσο σε ρευστό προκειμένου να κάνουν οι ίδιοι τον προγραμματισμό τους.


- Τα δημοσιονομικά περιθώρια θα καθορίσουν τις δυνατότητες να δοθεί και η επιταγή ακρίβειας ανεξάρτητα με τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το voucher για την αγορά τροφίμων.


Δικαιούχοι του επιδόματος το Πάσχα ήταν :


676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ

625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού

241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση

166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ

34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

- Συνέχιση της πολιτικής επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να καλυφθούν τα υψηλά τιμολόγια λιανικής που ανακοινώνουν οι πάροχοι


-  Ανοιχτό παραμένει και το περιθώριο παρεμβάσεων στο επίδομα θέρμανσης καθώς στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και ταυτόχρονα παρακολουθούν την πορεία των τιμών στην αγορά.


- Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου στη λογική των επιδοτήσεων που δίνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος


Τι εξετάζεται για το 2023

- Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς το βάρος το σηκώνουν ακόμα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι


- Παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος, χωρίς ωστόσο αυτή την στιγμή να υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση του.


- Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό


- Εξετάζονται τα περιθώρια για νέες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%


- Αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%


- Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ


- Στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για την επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια ή η επιδότηση των δόσεων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν»


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia365